Случаите на заболели от коронавирус по света вече са 1 203 959. Това сочат световните данни към настоящия момент. От началото на пандемията вирусът е отнел живота на 64 788 души по света. Най-голяма е смъртността в Италия, където до този момент са починали 15 362 пациенти.

Анализите показват, че процентът на смъртни случаи през последните месеци е скочил почти двойно. Припомняме, че през март смъртността бе изчислена на малко повече от 3% от общите случаи. 

„В световен мащаб около 3.4 процента от доказаните случаи са били с фатален край. За сравнение, сезонният грип убива под 1% от заразените”, каза в свое изявление от 1-и март директорът на СЗО Теодрос 64,788. Месец по-рано Световната здравна организация сочеше дори по-нисък процент на смъртност – 2%.

Към момента смъртността в световен мащаб е 5.37% от всички регистрирани случаи и 20.7% от всички „приключили” случаи – тоест починали и излекувани пациенти. Разко е скочил и броят на починалите през последните три седмици, а през последните няколко дни се регистрират над 5 000 случая с фатален край. Рекордът е от 2-и април, когато от коронавирус са издъхнали почти 6 000 души по света. 

Към вчерашна дата броят на почиталите е 5 800. Както се вижда от графиката, кривата тръгва рязко нагоре в средата на месец март. На 1 март са регистрирани 73 смъртни случая, на 11-и – 332. Към 21-и март броят им е вече 1 625 за един ден, а в последния ден от месеца – 3 709. Оздравели са 247 948 пациенти.

Според анализите най-голям е рискът за живота на хора със сърдечно-съдови заболявания, заболели от новия вирус – 13.2 %. На второ място са тези с диабет, а на трето – пациенти с хронични респираторни заболявания. КОВИД-19 застрашава живота и на хора с хипертония и онкологични заболявания. Това сочат анализите, публикувани в worldometers.info, позоваващи се на докладите на СЗО. Според наблюденията досега пушачите също попадат в рискова категория, а смъртността при мъжете е два пъти по-голяма от тази при жените. Тук трябва да се има предвид, че пушачите в Китай са предимно мъже.

Таблиците не съдържат информация за смъртните случаи в определените категории, а представят риска от летален край за определени възрастови и социални групи.

Ако сравним процента с предходните коронавирусни епидемии, към момента КОВИД-19 засега държи трето място по процент на смъртни случаи на фона на общата заболеваемост. Реалната бройка на починалите обаче задминава жертвите на ТОРС и Близкоизточния респираторен синдром с десетки хиляди. 

Специалисти неведнъж изтъкнаха, че двата вируса, предшестващи КОВИД-19, са бързо са били овладени, тъй като повечето от случаите са били с изявени симптоми.

При епидемията от ТОРС през 2002-2003 година са официално регистрирани 8098 случая на заболяването, от които - 9.6%  с фатален край. Близкоизточният респираторен синдром, появил се през 2012-а година, е причинил най-голяма смъртност – 34%. До момента са доказани общо 2519 случая. Средната смъртност е най-ниска при свинския грип - 0.02%.