Пловдивски зъболекар стана доброволец в кампания на Джейми Оливър днес. Д-р Мариана Александрова превърна кабинета си в работилница, в която заедно с десет дечица приготвят ястия от зеленчуци. Рецептите са одобрени лично от известния английски кулинар, ресторантьор и автор на готварски книги, както и от лекари-диетолози.

Надсловът на кампанията е ”Яж зеленчуци, а не боклуци” и според организаторите от фондация "За храната" се включат рекорден брой деца – 7000, от цялата страна. Те участват в 220 безплатни кулинарни работилници в 70 града в България, където с помощта на 1000 доброволци се учат да приготвят здравословна и вкусна храна, с която да заменят бързите закуски.

Кампанията се провежда на национално ниво от три години. В началото е част от посланическата мрежа на Джейми Оливър и неговия Food Revolution Day (продължение на битката му за "качествена и готина храна" в училищата във Великобритания и САЩ), но вече е самостоятелна инициатива. Целта й е да привлече към здравословното хранене деца на възраст между 3 и 15 години, родители и учители и да обърне вниманието на обществото към проблема с приемането на вредна и преработена храна. Редовният прием на „junk” (от англ. език – боклучава) храна, включително газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план – затлъстяване, запек, диабет тип II, метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения, депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на протеини, фибри, витамини и минерали.

Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна.

Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци. Зеленчуците, от своя страна, са източник на много полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (вит. А, вит. С, вит. К, фолиева киселина и др.) и микроелементи. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

България е в челните места на класацията по затлъстяване при децата в Европа, като за последните 15 години процентът на затлъстели деца е скочил двойно. По данни от Глобалния доклад за храненето на ООН от 2018 г. момчетата с наднормено тегло на възраст между 5 и 19 г. са 33.6% (в сравнение с 20% през 2000 г.), а момичетата – 23% (в сравнение с 14% през 2000).