"От сутринта съм с един курс. Ножът е до кокала, до къде трябва още да влезе? Семействата ни гладуват", това заяви един от таксиметровите шофьори по време на работна среща на бранша до стадион Пловдив.

Припомняме, че недоволство от кризисните мерки срещу коронавируса, извадиха над 100 таксиджии пред зала "Чайка". Те се събраха на, за да изразят недоволството си от ситуацията, която определят като пагубна за таксиметровия транспорт.

Водачите са категорични, че не могат да търпят повече загуби и дават до края на седмицата карт бланш на Общината да измисли вариант за стимулиране на таксиметровия транспорт. След това ще се съберат отново и ще набележат протестни действия. 

По думите на шофьорите, работата им е намаляла петорно и едва оцеляват. По време на срещата се взе решение трима представители на бранша да посетят Общината и в частност кмета и да му представят исканията си.

Водачите ще настояват за три неща - нулева година, 1000 лева безвъзмездна помощ и намаление до 300 лева на патента.

В дневния ред на Общински съвет - Пловдив утре е заложено гласуването на мярка, която ще опрости на шофьорите по 6 лева за стикери на колите им.

"На 1 април изтекоха 687 разрешителни за работа. От тях само 100 са подновени.Причината е, че рязко спадна работата, за два часа имаме по един курс за 2-3 лева. Преди два месеца поискахме да се намалят данъка и разрешителното за работа. От Общината отговориха, че само с 6 лева ще се намали общинският лиценз.На срещата днес при кмета ще поискаме намаляване на данъкла до законния минимум и да не се плаща общинско до края на годината. От София поискаха 1000 лева помощ, но това не е сигурно дали няма да е безлихвен дългосрочен заем. Ние нямаме право, според Владислав Горанов на помощи, дори ни причисли към така наречените "маргинали"", каза пред наш репортер Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

Срещата бе под надзора от екипи на пловдивската полиция. Разпоредено бе водачите да бъдат на дистанция един от друг и това наложи използването на високоговорители.