Пловдив сериозно изостана в санирането на блокове по програмата на правителството. Парите за първия етап на програмата вече свършиха, а държавата мисли да отпусне и нови средства за следващ етап. Най-вероятно обаче той ще бъде с определено участие на собствениците на етажната собственост.

От първия етап се вижда, че Пловдив е спечелил 73 жилищни сгради за саниране, от които 69 са въведени в експлоатация, а при още четири са започнали строително-монтажните дейности.

В цялата Пловдивска област общият брой на санираните сгради е 150. След областния център на второ и трето място са Асеновград и Карлово със съответно 28 и 26 жилищни сгради . След това е Сопот със 7, Стамболийски – 5, Лъки и Раковски по 4 и Хисаря – 3.

Абсолютен първенец по брой санирани сгради е Бургас с 205, на следващо място е София със 166,  Благоевград – 143, Хасково – 110 и Стара Загора със 75.

Освен програмата на правителството в Пловдив трябва да се обновят жилищни сгради по енергийната програма на ОП „Региони в растеж”.  По програмата задължително трябва да се изразходват  18 млн. лева за това перо, тъй като има опасност от финансова корекция на целия проект.

Досега е пусната само една обществена поръчка за 3 млн. лева и обхваща 5 блока. Вече цяла година няма избран изпълнител за проекта, като процедурата бе пусната през юни 2019 година.

Вижте кои са блоковете:

Започва санирането с европари в Пловдив, дават 3 млн. лева за обновяването на 5 блокаНай-големият обект е на бул. "Васил Априлов" в "Централен" с близо 60 апартамента