Пловдив е в епидемична обстановка и вероятно е въпрос на часове да се вземе решение за грипна ваканция. От здравна инспекция са препоръчали на РУО да бъде обявена такава. Това заяви пред БТВ д-р Милена Панайотова, началник отдел противоепидемичен контрол. Нивата на заболеваемост вече са епидемични, в някои възрастови групи са скочили 3 пъти.

"Вчера направихме предложение до Инспектората по образование, тъй като неколкократно се е увеличил броят на заболеваемост на децата във възраст 5-14 години, за евентуално преустановяване на учебните занимания", коментира Панайотова.

Припомняме, че в  четири общини в Пловдивска област вече е обявена грипна ваканция. По предписание от Регионалната здравна инспекция, от днес класните стаи в Карлово, Сопот и Куклен ще останат празни. Извънредните мерки са се наложили, след като вчера бе установено, че над 35 процента от децата са болни и не са на училище. Очаква се учениците да се върнат в класните стаи на 27 януари - понеделник. Преди това грипна ваканция бе обявена и в Хисаря.

4 са щамовете на грип в страната.  Над 5000 вече са заболелите от грип в страната.

Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.

Четири общини в Пловдивско са в грипна ваканция! Ето при какви условия не се учиЗа да се наложат извънредните мерки, трябва поне една трета от учениците вече да са отсъстващи

Обявиха грипна ваканция в Карлово35% от децата в района са болни