Президентът на България от 1997 до 2001 г. Петър Стоянов заяви в предаването, че куфарчето с документи за корупция на икономиста Стив Ханке не съдържало нищо важно. Преди десетина дни известеният като бащата на валутния борд в България обяви, че е разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов в качеството му на държавен глава тогава. Той пък от своя страна уведомил тогавашния премиер Иван Костов по телефона, а Ханке останал с впечатление, че Стоянов обяснява на Костов как е бил хванат в крачка. 

Днес след интервюто на икономиста Костов отговори по БТВ, че всички сигнали, които е получавал за корупция, е насочвал към прокуратурата. Според бившия премиер Ханке имал конкретна причина да каже това в интервюто си. "Аз казах, че не той е бащата на валутния борд, както се представя пред българските медии", заяви Костов. В крайна сметка прокуратурата се самосезира и реши да бъдат снети обяснения от Стив Ханке, както и от хората, които той посочва в интервюто. Ще бъде изискана и цялата документация, с която икономистът казва, че разполага. След това ще се прецени дали има достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления.

"Веднъж професорът дойде при мен и ми донесе документи, от които се виждаше, че една или две американски компании проявяват интерес да инвестират в България. Ханке твърдеше, че според тях български чиновници им пречат за това или проявяват двусмислено поведение. Не в смисъл, че искат директно рушвет или подкуп, а че бавейки своя отговор, сякаш негласно внушават това. Затова и се обадих на Иван Костов, може да съм бил и по-рязък, но бях действително ядосан, че в онзи момент, когато жизнено се нуждаехме от всяка чуждестранна инвестиция, някой може да си позволи такова поведение, дори да няма никаква корупция. Впрочем Костов беше напълно съгласен с мен", заявява Стоянов пред 24 часа.

Стоянов за първи път коментира темата, като каза, че оттогава е минало много време и не помни всички детайли от въпросната среща с Ханке. По думите му в куфарчето имало документи, че една или две американски компании искат да инвестират в България, но се оплакват, че властите умишлено забавят искането им за приватизация на конкретно предприятие. Стоянов уточни, че Стив Ханке не му е казвал, че някой си иска рушвет, но заради забавянето инвеститорите си мислили, че някой чака от тях да дадат пари под масата.

"Обадих се на Костов, може да съм бил и по-възбуден. Казах му да си оправя хората. Тези документи не ми направиха кой знае какво впечатление. Такива сигнали получавах по 2-3 пъти на седмица. Нищо важно нямаше в сигнала", подчерта Стоянов.

На въпрос дали това не е лобиране от страна на Ханке за конкретните американски компании президентът отговори, че това е нещо нормално за САЩ и не вижда нищо лошо. Той дори обвърза темата с хибридните войни, които се водят навсякъде по света. Според него авторитетът на Ханке в България кара хората да вярват на всяка дума, която той каже.

"Как очакват истината да излезе точно от куфарчето на Ханке? Той идваше 4-5 пъти в България на година. Не може непрекъснато някой да ни казва нещо и ние да го приемаме като крайна инстанция и да му вярваме", добави Стоянов, като видя и опит да бъде дискредитиран Костов.

"Очакванията на някои хора вероятно са, че като съм имал конфликти с Иван Костов, сега ще го натопя, но няма как да не кажа истината. Не мога да излъжа, за да го поставя в неудобна ситуация Костов", заяви Петър Стоянов.