Най-модерният мобилен рентгенов апарат тип „Кугел“ вече може да се ползва от служителите на МБАЛ „Св. Панталеймон“, който днес беше дарен от бизнесмена Петър Манджуков. Кметът Здравко Димитров прие дарението за общинската болница, като на събитието бе и митрополит Николай. Бизнесменът изтъкна, че е трето поколение пловдивчанин, като никога не е бил безразличен към родния си град. Той се е свързал с кмета Здравко Димитров, за да го попита как може да помогне на града в битката му срещу коронавируса. Те са стигнали до решението да се закупи съвременната апаратура, която е последна дума на техниката и е произведена през април 2020 година. Единствено такъв апарат има в болница „Пирогов“. Рентгенът е изключително подходящ за работа в условия на епидемия, тъй като той може да бъде закаран до болничното легло на пациента, без той да се движи из различните отделения, за да му бъде направена снимка.

Резолюцията на снимките е изключително добра, което дава възможност на лекарите за по точна диагностика на пациентите.

Апаратът прави снимката за по-малко от 7 секунди, като абсолютна цялата технология е безжична и автономна и придава информацията директно на сървърите на цялото болнично заведение.

Дарението е на стойност от над 100 000 лева. Кметът Здравко Димитров благодари на Петър Манджуков за дарението и каза, че е човек с голямо сърце и благодарение на хора като него Пловдив е по-подготвен в справянето с епидемията. По думите му е било обидно Пловдив да няма лаборатория при избухването на пандемията и отново благодарение на дарения това е било коригирано.

По думите на Манджуков, всеки здравомислещ човек не може да остане безучастен към работата на лекарите, които са на първа линия в битката с епидемията. Той призова пловдивския бизнес, който е достатъчно сериозен да помага с дарения в битката срещу епидемията.