Протест и автошествие срещу водния режим в Перник и областта. Недоволни се организираха в социалните мрежи и обявиха маршрут, който стига и до магистрала Струма, предаде Nova.

Язовир „Студена” е празен, а заради кризата през последните два дни имаше разпити и арести, включително на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов. 

Протестиращите искат трайни решения за снабдяването на Перник с вода, безвъзмездна държавна помощ за общината и отговорност от  виновните за кризата.

„Разделили сме исканията си по компетентност. Най-важните искания към общината са кризисният щаб ежедневно чрез интернет страница да информира населението за всичко, което се прави, свързано с водната криза. Взети решения, набелязани мерки, препоръки”, заяви една от организаторките на шествието – Камелия Радева.
"Няма да се заблуди обществеността, че ще се овладее народното недоволство. Всички по веригата, които са забъркани в управлението на водата трябва да бъдат уволнени, за да сме спокойни, че прокуратурата работи обективно", каза още тя.

„Исканията към държавата са да се вземат трайни решения за снабдяване на община Перник с вода. Също така да се преструктурира цялото управление на водния ресурс в България, защото явно това досега не е правено. След Перник ще има и други градове. Режимът не се спазва”, добави Ирена Ширенкова.

“Пускаш пералнята, след малко спира водата и приключваш. Влизаш в банята и водата спира. Ти си правиш сметка, че по графика има вода, но я няма. Надявам се тия акции и оставки да не са прах в очите на управляващите”, споделя Чавдар Сотиров.

Автошествието ще продължи до 15 часа. То ще се раздели на два лъча - единият ще продължи към бул."Юрий Гагарин", а другият към АМ "Струма". Най-вероятно там ще има блокада.
Протестиращите заплашиха, че ако няма решение, следващият сборен пункт ще бъдат жълтите павета в столицата следващата седмица.