Пчелари настояват за строг контрол върху използването на пестициди. Те предлагат и крайна мярка - този, който е заловен да пръска насажденията си с отровни препарати, да бъде съден и пратен в затвора. 

„Безконтролното пръскане с пестициди замърсява цялата околна среда. Масово се изсичат дървета, нарушава се околната среда”, коментира Ясен Янев, председател на организацията „Български свободни пчелари” пред Нова ТВ.  

Според него този проблем не засяга само пчеларите, а цялото общество.

Янев е на мнение, че през последните 10 години сектор „Пчеларство“ масово се мачка.

Десетки недоволни стопани излязоха на протест във Варна. 

От организацията заявиха, че простестите ще преминат под мотото: „Стоп на геноцида над българския народ“ и те нямат политически мотиви.

„Пестицидите влизат и в хляба ни, и в месото, замърсяват цялата околна среда с безконтролното пръскане. Дивечът вече е почти изчезнал. Пред онкоболницата сме заради отровите. Пчеларите са заблуждавани, че ще стане по-лошо, ако протестират. 10 години ни мачкат. Пречи се на икономиката“, заяви Янев.

Заместник-председателят на БАБХ Николай Роснев пък каза в интервю за „Здравей, България“, че няма как пестицидите да са безвредни.

„Те са отрови, но се използват в точно определена доза срещу вредител. 100 сигнала са подадени и сме предприели мерки. 33 акта са съставени и има 23 предписания. Каквато и нормативна уредба на правим, тя няма да е работеща, ако земеделските производители и пчеларите не се разберат“, каза още Роснев.
 

Снимка Канал 3