Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов дариха животно за трапезата на социално слабите  хора в село Устина. Курбанът беше специално приготвен за здравето и благоденствието на жителите на родопското село по случай двата празника – Денят на славянската писменост и свещения Рамазан Байрам, който тази година съвпада с датата 24 май.

С аплодисменти и розов букет двамата ръководители бяха посрещнати в храм „Св. Св. Равноапостили Кирил и Методий” в село Устина. Там те запалиха свещ и се срещнаха с младите доброволци, които сами инициират  благотворителни акции в  помощ на нуждаещи се.

„ С взаимна подкрепа ще направим така, че село Устина да просперира. Виждам, че в селото живеят млади хора, затова ще се постараем да създадем добри условия, за да останат”, каза кметът Павел Михайлов. Той обясни, че тази година в бюджета на общината са заложени средства за цялостно саниране на детската градина в Устина.

Местните споделиха, че в община „Родопи” мюсюлманите и християните живеят в мир, спокойствие и разбирателство. И показаха  уважението си един към друг, като заедно посетиха мюсюлманския храм в Устина.

„Независимо от коя религия сме ние имаме нужда от празниците на духа. Нека да съхраним духа на разбирателството, запазвайки дълбоките морални устои, милосърдието и човешките добродетели", подчерта заместник-кметътт Владимир Маринов.

Доброволци от двата етноса се включиха в разнасянето на курбана, а първите порции поднесоха лично кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов.

Преди това двамата ръководители на община „Родопи” бяха гости на празника и в село Цалапица. Денят на славянската писменост е особено тачен  в най-голямото село в общината -  Цалапица. Празникът е посветен на една местна гозба, наречена „Цалапишка яхния”. Ястието се приготвя специално за събора, който поради пандемията от коронавирус тази година не се състоя. Продуктите за приготвянето на вкусната гозба дариха кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на Общински съвет „Родопи”  Георги Цанков.

„Здраве” пожелаха дарителите с надеждата скоро бедствието, сполетяло света и страната ни да отмине.

„За нас е важно да вървим заедно, като силна община, която се грижи за гражданите си”, каза кметът Павел Михайлов. Като потвърждение на думите си той коментира, че предстои асфалтиране и полагане на тротоарна настилка на две улици в Цалапица. А още в началото на следващия месец ще бъде доставен 10 хиляди тона фрезован асфалт за чакълиране на улиците в селото.