Заложена в труп на теле отрова е погубила три белоглави лешояда и един скален орел, които бяха намерени в Искърския пролом, научи TrafficNews. Птиците са защитени видове. Мъртвото теле е намерено близо до загиналите птици. 

"Следва токсикологичен анализ на труповете на птиците, за да се установи от какво са загинали. Също ще се анализира и вида на субстанцията, която ще се вземе от стомаха на защитените видове", обясниха от Фонда за дивата флора и фауна пред TrafficNews.

От организацията смятат, че районът е "разчистен" през нощта от извършителя, защото трупът на орела е бил безследно изчезнал. По първоначална преценка, в инцидента са загинали вероятно между 15 и 20 белоглави лешояда. Два от тях обаче са били с предаватели, които са насочили природозащитните към мястото. В издирването се включило и кучето Барс на Българско дружество за защита на птиците.

Устройствата, свалени от отровените птици и данните в тях, ще бъдат използвани за доказателство за локализиране на местопрестъплението. Следва окръжният прокурор да образува наказателно производство и след това да се търси извършителя на престъплението. Без предавателите умрялите лешояди най-вероятно нямаше да бъдат открити, а престъплението нямаше да бъде идентифицирано. 

Подозренията на природозащитниците са, че отровата в мъртвото тело е сложена от животновъди. Те имат постоянни проблеми с нападения на добитъка им от вълци, чакали или скитащи кучета. Някои в отчаянието си, а други - за по-лесно, залагат отрова в трупа, който е нападнат от хищника, за да се отърват от него.

Отровата е най-често пестицид, достъпен свободно за закупуване от аграрна аптека. Най-често обаче хищникът не се връща, защото е със силно обоняние и му мирише на човек. За сметка на това мършата привлича всякакви хищни птици - гарвани, орли, лешояди. А белоглавите лешояди се хранят в групи, никога сами и така на едно отровено животно може да измре цялата колония. Според много конвенции, закони и наредби умишленото тровене, особено на диви животни, е строго наказуемо, информират от Фонда.

При последния случай на разпръсната отрова в Кресна беше унищожена цялата колония от над 30 белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации работиха повече от 15 години. Извършителят така и не беше намерен. 

Скалният орел и белоглавият лешояд са защитени по Закона за биологичното разнообразие и са обозначени със звездичка, което дава основание да се образува наказателно производство.

 

Защитени лешояди отровени в Искърското дефилеРазпръскването на отрова в дивата природа е престъпление и може да доведе до екологична катастрофа, алармират от "Зелени Балкани"