Близо 10 000 души са останали без работа след налагането на извънредните мерки в България. Безработните в България, регистрирали се в Бюрата по труда към днешна дата са 213 700, а тези, които са го сторили от началото на кризата до момента, са 9909, съобщи социалният министър Деница Сачева. 

Точно преди седмица Сачева съобщи, че безработицата се увеличава и в бюрата по труда за ден са се регистрирали 1 300 души.

„Трудно е да може да прогнозираме колко работодатели ще се възползват от мярката 60/40. Един работодател може да се възползва и частично от мерките. Те са гъвкави. По първоначални изчисления над 270 000 души ще бъдат засегнатите, които ще могат да се включат“, посочи Сачева. 

Помощта от правителството вече е формулирана и се иска позволение от Еворпейската комисия. Решението на ЕК трябва да бъде дадено до 24-36 часа. Тази вечер ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувана актуализация на бюджета с цел осигуряване на средства за прилагане на схемата и отчитане на останалите очаквани промени в приходи и разходи.

Според работодателите така структурирана мярката е абсолютно безсмислена, особено за малкия бизнес, който трудно би успял да покрие дори 40% от заплатите на служителите, тъй като на практика няма никакви приходи заради блокадата на икономиката, предизвикана от правителствените мерки срещу коронавируса. Изчисленията на бизнеса са, че така структурираната схема на практика покрива по-малко от 30% от общия разход на работодателите за труд, което абсолютно я обезсмисля.

Непосредствено от забраната са засегнати например търговията на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерски и ресторантьорски услуги, прожектиране на филми, туристическа дейност и операторска дейност, организиране на конгреси и изложения, частни детски градини, артистична и творческа дейност, спортни и др. дейности, поддържане на добро физическо възпитание и др. Работодателите в зимните курорти, които са преустановили дейност също ще могат да се ползват от мярката.

Сачева настоява, че мярката "60/40" представлява точно съотношение 60 към 40  и всичко друго са спекулации.

Ако работодател не изпати 40-те процента, той трябва да върне и 60-те процента, обясни Сачева. Няма ограничение за броя работници, за които ще се кандидатства. Първоначално обхватът на мярката е един месец като може да удължена до три месеца.