От началото на активния сезон са изстреляни над 500 ракети за борба с градушките. Днес подобни явления не се очакват, коментира Стефан Георгиев, експерт в Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Градушка унищожи голяма част от реколтата в различни части от страната, като най-пострадалото място се оказа Българене. След щетите държавата  обеща помощ за пострадалите райони.

Георгиев обясни, че се е следило образуването на природното явление:

„Наблюдавахме процеса по образуване на градушки, за съжаление клетката се разви твърде далеч от обхвата на нашите противоградни ракетни площадки. Затова клетката не беше обработвана, успяхме само  да наблюдаваме процеса и да констатираме щетите в село Българене. Процесът беше много силен, ако беше въведен самолетен способ, може би щеше да се започне да се въздейства на тази клетка от много по-ранен етап и щетите щяха да бъдат редуцирани до минимални”, обясни експертът.

Ракетният способ, с който се работи от 50 години, обхваща за Северна България – Видин, Монтана, Враца и Плевен, а за Южна – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, предаде БТВ.

Министърът на земеделието обясни вчера, че се обсъжда закон, който да разшири защитата от градушки.

Направено е и пълно радарно покритие за цялата страна, с което се прави пълен мониторинг на атмосферата над страната.

От Агенцията за борба с градушките посъветваха хората да следят процесите на сайта им, понеже с лятото явленията стават и доста опасни.