От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“, зарече се кметът на София Йорданка Фандъкова. Ограничителните съоръжения станаха известни, като "перки", заради формата им.

 „След първите инциденти, които станаха след монтирането на ограничителите, които бяхме длъжни да сложим от гледна точка безопасността на трамвая, аз поисках да се разгледат други варианти и да се монтират по-безопасни ограничители“, обясни Фандъкова.

Кметът на София припомни, че имаше експертен съвет към главния архитект, където беше взето решението за ограничителите и колчетата, те трябваше да се произведат.

„Работата по монтажа на новите колчета няма да се плаща от Столична община, ще бъде поета от изпълнителя. Единствено новите колчета се закупуват от общината, а старите ограничители ще се ползват за обезопасяване на други пространства, например паркови места“, каза Фандъкова.

Новите ограничители са познатите чугунени колчета, тип "боларда", одобрени от експертите на главния архитект на София Здравко Здравков още през май. 

По-късно през деня започна и подмяната на ограничителите. Директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в СО Васил Начевски обясни, че са пристигнали едва около 200 колчета, като за подмяната на всички стари ограничители по улицата ще са необходими около 600.

„Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на перките и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати колчетата ще бъдат извършени и за сметка на строителя, а общината ще заплати само болардите“, посочи той.

Хората получили травми от спъване в „перките” и стигнали до болница са десетки. Само преди два дни жена падна заради спъване, а в знак на протест съпругът и откърти няколко от тях и ги захвърли върху трамвайните релси.

Малко повече от два месеца след като ремонтираната цяла година улица "Граф Игнатиев" беше предадена от изпълнителя на Столичната община, по нея вече има дефекти.

Сергиите на книжния пазар на „Славейков” все още липсват, а причината е, че първоначалната визия на пазара не е одобрена от комисия - основно от проектанта и в момента се изготвя нова визия. Кога обаче ще бъде готова - все още не е ясно.

Снимка:BGNES