Edin narod poroben, makar I beznadejdno, nikoga ne se samoybiba: toi yade, pie I pravi deca…

"Pod igoto"- вариантът на неостаряващия роман на Иван Вазов, който преди две години беше издаден на "6lyokavica" в ограничен тираж, влиза в учебник по литература за 10-ти клас.

Включването на случая с това издание в учебниците е одобрено от МОН и учениците ще разсъждават върху него през предстоящата 2019/2020 учебна година.

Всеки гимназиален учител може да избере по кой от одобрените варианти, на няколко издателства, ще преподава.

Учебникът е на "Просвета" и ще се появи по книжарниците тази есен. Авторите му са Любов Шишкова и Албена Хранова. В един от уроците те запознават десетокласниците с инициативата "Под игото" да се издаде на "маймуница" навръх 24 май 2017 г., за да се привлече общественото внимание към все по-масовото използване на латиницата при комуникацията в социалните мрежи.

Тогава издателите на романа от "Жанет 45" обясниха, че са провокирани от загърбването на кирилицата и заплахата от нарастваща неграмотност.

"Pod igoto" пък е съчетание между латински букви, цифри и купища препинателни знаци.

"Поставените в учебника задачи са свързани не толкова със съдържанието на романа, който те започват да изучават по-рано, а с обществения отзвук след публикуването на пълния текст на на шльокавица. Целта е да се насърчат учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и след това да проведат дискусия уместно ли е такова издание и как биха реагирали героите на Вазов, ако можеха да го видят", коментират от "Просвета".