Ежедневно в редакцията на Трафик получаваме десетки писма, обаждания и запитвания свързани с ограничителните мерки, наложени от Министерството на здравеопазването за ограничаване на заразата с коронавирус. През последните се седмици бяха издадени множество заповеди, някои от тях своевременно бяха отменени, други продължават да действат.

За да бъдем максимално полезни на читателите си потърсихме помощта на Пловдивска адвокатска колегия, които обобщиха в момента действащите мерки. Това е прочитът на заповедите от юристите, обобщен от адв. Мария Шаркова. 

Със заповедите на МЗ се въвеждат определени забрани и правила, които трябва да се спазват. За периода от 13.03.2020 г. до сега са издадени близо 30 заповеди, които регламентират функционирането на обекти с обществено предназначение, лечебни заведения, достъпа до открити и закрита спортни и други съоръжения. 

Важно е да се посочи, че по отношение на всички заповеди е допуснато предварително изпълнение, което означава, че дори да бъде обжалвана някоя от тези заповеди от заинтересовани лица, това няма да спре тяхното действие, освен ако изрично не се поиска спиране от съда.

 

Накратко ограниченията и забраните са следните:

1. Преустановени са посещенията в увеселителни и игрални зали; казина, СПА – центрове, дискотеки, питейни заведения, ресторанти, кафе – сладкарници, заведения за бързо обслужване.

Изключения: В търговските центрове тип МОЛ могат да работят банки, застрахователи офиси, аптеки и дрогерии;

Ресторантите могат да доставят храна за вкъщи при спазване на всички противоепидемични правила;

Всички останали, неупоменати обекти продължават работата си, като например козметичните салони, магазини за строителни стоки, за техника за дома и т.н.

2. Преустановява се дейността на училищата, детските градини, детските ясли, университети, занимални и други обучителни организации;
3. Преустановява се всякаква форма на групова дейност и работа с деца, независимо от правно организационната й форма – например спортни тренировки, състезания и други.
4. Забранени са всякакви масови мероприятия (кина, театри, концерти, конгреси, фитнес - зали и други).
5. Преустановяват се женски консултации, планови имунизации, профилактични прегледи, планови операции, трансплантация на органи, тъкани и клетки.
6. Препоръчва се работодателите да организират трудовата дейност чрез дистанционна работа на служителите.
7. В обектите за обществено предназначение, които продължават да работят и предоставят услуги на гражданите не следва да допускат събиране на повече от две лица над 60 г. в помещенията и прилежащите площи на открито, като следва да осигурят дистанция от  1-1.5 м. между тях.
8. Гражданите нямат право да посещават: паркове, градски градини,  спортни площадки, детски площадки и съоръжения на закрито и открито;
9. Лица под 60 г. нямат право да посещават хранителни магазини и аптеки в часовия диапазон между 8.30 и 10.30 часа.

 

 

Преминаване през КПП:

 

Създават се КПП на изходите и входовете на областните центрове, като пропускат само:

 

1. Лица, които работят в дадено населено място;
2. Лица, които имат здравословни причини или негови близки имат такива причини и това налага преминаването;
3. Завръщане на постоянен, настоящ или адрес, на който пътуващият временно пребивава;
4. Необходимост от полагане на грижи за роднини, когато пътуващият и нуждаещите се роднини живеят на различни места;
5. Необходимост от снабдяване с хранителни стоки или лекарства, когато в населеното място няма аптека/хранителен магазин;

Тези обстоятелства се удостоверяват с декларация – образец, която може да бъде изтеглена от сайта на МВР, както и със следните документи, според конкретния случай: служебна бележка от работодател; лична карта; удостоверение за настоящ адрес; медицински документ и други.

 

Някои от използваните изрази в заповедите на МЗ са неясни и се тълкуват по различен начин. Например не става ясно дали забраната за прием и планови операции обхваща предстоящи операции на онкоболни пациенти и други. Не е ясно и какво се има предвид под „съоръжения на открито и закрито“.

 В случаите, когато се използва изразът „обекти с обществено предназначение“ обръщаме внимание, че дефиницията се съдържа в Закона за здравето, пар. 1, т. 9 и включва (изброяването е неизчерпателно): автогари, метростанции, ресторанти, хотели, обекти от далекосъобщителната мрежа, лечебни и здравни заведения и други.

 Гражданите могат да продължават да посещават различни обекти, неупоменати в заповедите при спазване на горните правила. Например не е забранено движението по улици и тротоари, с изключение на велоалеите. Не е забранена разходката извън природните паркове, например по планински пътеки, но от друга страна това не е основание за пропускане през КПП. Няма забрана за пазаруване от магазини за животни, открити пазари с хранителни стоки и други. Няма забрана за движение по пътищата с автомобил, колело или мотор. Няма забрана и за събирания у дома, но предвид препоръките, които са дадени от специалистите за спазване на дистанция от поне 2 метра и ограничаване на социалните контакти, не препоръчваме това да се прави.

За нарушаване на въведените правила на физическите лица може да се наложи глоба в размер на 5000 лева, ако деянието не съставлява престъпление, а на юридическите лица – 15 000 лева,. Глобите се налагат с наказателни постановления, като сроковете за обжалването им не текат за периода на действие на извънредното положение, т.есъщите могат да бъдат обжалвани след изтичане на извънредното положение и ще влязат в сила, ако не бъдат обжалвани в 7 дневен срок, считано от края на извънредното положение или ако бъдат обжалвани и потвърдени от съда. До тогава наложените глоби не са изискуеми и може да не се заплащат.