Община Пловдив може да придобие острова на Адата, който се е превърнал в джунгла от десетилетия. Гл. архитект Димитър Ахрянов заяви, че към градската администрация е имало предложение имотът да бъде предоставен на Общината срещу обезщетение за друг имот. Тъй като заменките вече са забранени, към днешна дата е възможно единствено да бъде закупен. Не е ясно какви са финансовите претенции на собственика на имота, като преговорите са в съвсем начална фаза. Гл. архитект обясни, че собственикът на острова е вече един, тъй като досега имаше редица наследници на Константин Хаджикалчев.

Теренът бе в активите на търговското дружество носещо името на  Константин Хаджикалчев, а негов управител бе Таня Александра Теофана Беатрис Бризби. Дялове имаха всички законни наследници на Хаджикалчев. Самият той е един от най-известните пловдивчани по време на Възраждането. Участвал  е в революционния комитет на Георги Бенковски за  Априлското въстание. Сред  наследниците , които получиха имота са граждани на Великобритания и България.

Имотът остана в техни ръце след дълги съдебни битки, след като 90-те декара бяха реституирани през 1999 година.  Спорът тръгна през 2005-а година, когато тогавашният губернатор отказа и министър отказа да деактуват имота. Тогава мотивът на властите бе, че според законодателството островите са държавна собственост. В крайна сметка наследниците спечелиха всички дела в съда.

Търговското дружество дори имаше редица идеи, които да превърнат  Острова в зона за забавления и увеселителен парк, към който и да има хотел ,ресторанти и аквапарк. В крайна сметка им бе отказано от институциите, тъй като земята попада в Натура 2000.
Преди Пловдив да стане Европейска столица на културата за остров Адата имаше също грандиозни проекти – остров на забавленията, с открити сцени и концерти.  По време на заветната година така и нищо не се случи. Община Пловдив притежава едва 5 дка от пространството.  В новия ОУП то е дадено за зона за спорт и атракции.  В този смисъл, ако Община си върне острова, тя действителност може да го превърне в атрактивна зона за пловдивчани.