Земеделските стопани, които имат ниви, овощни градини, лозя, оранжерии и други земеделски земи, както и животновъди ще се допускат до обектите си с удостоверения или служебни бележки.

За тази цел всички земеделски стопани и животновъди ще се пропускат през контролно-пропусквателните пунктове чрез удостоверение за регистрация като земеделски стопанин (зелено картонче). Ако не е заверено за 2020 година важи заверката и за 2019 г. Втори вариант за преминаване през 13-те КПП-та в Пловдив е представяне на служебна бележка, издадена от земеделски производител, удостоверяваща че преминаващото лице е негов служител или удостоверение за регистрация на животновъден обект (ферма, рибовъден обект или пчелин).

„Да се допуска преминаване на превозни средства, които превозват семена, посадъчен материал, торове, препарати, поливна техника, фуражи и др., необходими за извършване на земеделските, животновъдни и рибовъдни дейности; Земеделските стопани и животновъдите да бъдат допускани до областните центрове при необходимост от подаване на документи в ОД „Земеделие“, ОС „Земеделие“, ОД на ДФ „Земеделие“ и Областните дирекции по безопасност на храните, или при необходимост от посещаване на агро-аптеки, магазини за резервни части, техника и оборудване, както и други, необходими за осъществяване на земеделската им дейност”, се казва в заповедта на ОД МВР-Пловдив.