Всички 46 проби, изследвани днес у нас, са отрицателни. В Центъра по паразитни болести отрицателен резултат са дали още 15 проби от Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Шумен. По-рано днес директорът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски потвърди пред журналисти, че положителни проби у нас няма. Към онзи момент обаче се очакваха резултатите от още 36 изследвания.

В момента световните специалисти разработват над 20 ваксини срещу новия коронавирус, а няколко терапевтични средства преминават клинични изпитания, съобщи Тедрос. По думите му първите резултати се очакват след няколко седмици.

Според доклад на СЗО, публикуван днес, голяма част от международната общност все още не е готова да приложи мерки от същия тип, които са спомогнали да бъде овладяна бързо разпространяващата се епидемия от коронавируса в Китай

Рискът от глобално разпространение на новия коронавирус е станал "много висок", заяви генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, посочвайки инфекциите, изнесени от Италия и Иран в няколко страни. Досега СЗО оценяваше риска като "висок".

"Продължаващото увеличение на броя на случаите и на броя на засегнатите страни през последните дни определено буди безпокойство", каза той на пресконференция в Женева. Според цитираните от Тедрос данни 24 случая на Covid-19 са били изнесени от Италия в 14 страни и 19 - от Иран в 11 страни.

 

Мутафчийски: Няма потвърден случай на коронавирус в БългарияПостъпили са 46 проби, 10 са отрицателни, а останалите ще са готови след два часа