Докато европейските държави се подготвят да се отворят отново границите си и да реанимират туризма, двама водещи немски лекари предупредиха, че масовото движение на летовниците може да подтикне втора вълна от пандемията на коронавирус.

Макс Гераец, лекар и здравен изследовател в Университета в Марбург, обясни, че големите събирания могат да доведат до "още едно рязко увеличение" на инфекциите, предава DPA.

"Ако ходите сами на плажа, независимо къде по света, тогава, разбира се, няма значение", каза той. "Но когато отидете в бар, където има много хора, това може да има неприятни резултати."

Гераец каза, че туристическите дестинации могат да бъдат отговорни за втори експоненциален растеж в случаите, когато след това посетители се връщат в родните си страни. 

Той също така предупреди немците, че медицинската помощ в чужбина може да не е толкова добра, колкото в Германия, особено ако пътник се разболее сериозно от COVID-19. 

„На местата, където има по-лошо здравеопазване, е по-опасно - особено за хора, които вече са изложени на риск“, добави Гераец.

Лекарят допълни, че летовниците също рискуват да застрашат местното население: "Ако чужденците, нуждаещи се от лечение, трябва да бъдат включени от здравните системи в гостуващите страни - това, разбира се, е лошо", каза той. „Етично е най-малко съмнително, ако имате малко или недостатъчно ресурс за населението си, а след това трябва да си готов да поемеш и пътуващите.“

Няма достатъчно имунитет

Друг старши медицински експерт Хайо Зееп от Института за профилактични изследвания и епидемиология в Бремен Лайбниц предупреди, че все още няма достатъчно изграден имунитет у хората, който да предотврати втора вълна.

„Като се има предвид, че засега много малка част от популацията вероятно е изградила имунитет, ясно е, че вирусът може да се разпространи бързо при правилните условия“, заяви Зееп.

Проучвания в Швеция и Италия миналата седмица показаха, че едва около 7% от население на съответната страна има антитела за COVID-19 - знак, че стадния имунитет към болестта в Европа все още е всичко друго, но не изграден. 

Експертът обаче успокоява, че нивата на инфекция намаляват не само в Германия, но и в много средиземноморските дестинации, предпочитани за пътуване.

Ограниченията са облекчени

Германия започна да облекчава някои мерки по-рано този месец, което позволи на барове, ресторанти, фризьорски салони и магазини на дребно да отворят отново вратите си.

Туристическата индустрия на страната получи тласък, тъй като хотели и ваканционните къщи получиха зелена светлина да посрещнат гости, но разбира се при определени условия и в зависимост от местните правила.

Германският външен министър Хайко Маас и неговите колеги в други държави от Европейския съюз заявиха, че ограниченията за пътуване през целия блок могат да бъдат премахнати до средата на юни.