Всички контактни със заразени с коронавирус лица в Банско са изследвани.

„Особено внимание приложихме на това дали има проява на някакви симптоми. В Банско има 5 джипита и те наблюдават ситуацията много внимателно. Вчера беше проведена една много остра реакция по набиране на проби и до края на деня или утре ще имаме резултати. Мерките в града ще останат, като във всички областни градове в страната“, заяви генерал Венцислав Мутафчийски.

„Много е трудно решаването на криза при ограничен ресурс. Към момента в България са  направени  над 7000 проби от официалните лаборатории и 2000 в частни лаборатории. Изследвани са все лица в риск. Това, което се препоръчва от СЗО е направено“, коментира още генералът.

При вчерашната акция в Банско са тествани 50 души.

„Това е вирус, за който нямаме достатъчно доказателства, че се държи като останалите вируси. Не можем да отпуснем мерките и да смятаме, че такъв в естественият подбор. Ние имаме отговорност към нашите родители и близки да ги опазим. Затова ние понасяме всякакви обиди и хейтове, но удържаме нашата позиция и нашите мерки.  Това, че останалите страни спазват също толкова стриктни мерки ни дава кураж, че вървим в правилна посока“, коментира още той.

„Всички болни у нас са лекувани с хлоркин. Следваме тенденциите, които вече са дали положителен резултат по света. По примера на Израел, САЩ и Италия“, заяви Мутафчийски.