Съпартийци от политическа формация ГЕРБ, служители в районната администрация на „Северен“ и родата на Ральо Ралев започнаха масирана кампания от модела „Je suis Ральо Ралев“.

Поддръжниците му публикуват снимки и постове, в които издигат глас в негова защита. 

„Не просто кмет, а човек от народа“, „Оставете ни кмета на мира, ние имаме нужда от него“, гласят част от лозунгите върху снимка на Ралев. 

Активна роля в спасителната кампания играе съпругата на Ралев – Антония, която през няколко часа споделя онлайн петицията за освобождаване на мъжа ѝ, като подканва всички да се включват както в нея, така и в хартиената подписка.

Въпросната подписка се намира в сградата на кметството на район „Северен“, а хората, които искат да се разпишат се допитват до държавните служители, които работят там. Гражданин, който днес е посетил администрацията, обяснява, че е видял печатните листове за набиране на подписи в подкрепа на Ралев, да се изнасят от деловодството, което сочи, че служителите там открито подкрепят каузата. До колко е законно подобна подписка да се помещава в районно кметство е въпрос, на който други органи трябва да дадат отговор.

Междувременно редица от инициаторите на защитната петиция и подписка, както и служители на районното кметство бяха в съдебната зала в неделния ден, където се разглеждаше мярката за неотклонение на кмета на „Северен“. Те се обявиха в негова подкрепа  и заявиха, че няма никакви доказателства за да бъде задържан. 

„Целият град сме с вас! Всички които бяхме днес в София, чухме с ушите си че няма абсолютно никакви доказателства срещу г-н Ралев и че го задържат в ареста само за да не станат на резил пред цяла България, след грандиозния начин по който го арестуваха. Светлината винаги на края побеждава мрака!“, пише Никифорос Филипас, симпатизант на ГЕРБ и бивш служител на ОИ „Старинен Пловдив“.

Съпругата на Ралев Антония е още по-красноречива. По повод 2 юни тя сменя профилната си снимка с цитат на Васил Левски „Дела трябват, а не думи“, като това е допълнено от емоционалния ѝ пост, в който героизира лика на бащата на децата си.

„Точно на 2ри юни, точно в деня на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България, точно в 12,00 часа когато зазвучаха сирените с прекъснат вой започна да се гледа мярката за неотклонение "Задържане под стража" на инж. Ралев....Надявах се това да е знак, добър знак, знак за надежда...Уви...Борбата продължава....Благодаря ви за подкрепата, приятели!“, пише Антония.

Съвпаденията не свършват до тук. Адвокатът, който защитаваше кмета на "Северен" по време на делото носи името на прочутия революционер. Но очевидно и това не помогна. 

Върл поддръжник на петицията е един от най-разпознаваемите пловдивски симпатизанти на ГЕРБ и най-вече на Бойко Борисов – Станимир Василев. На ръката на Василев е татуиран лика на лидера на партията. Припомняме, че сигналът за корпуционна схема е получен именно от Борисов, който пратил преписката в Специализирана прокуратура и назначил разследване.

Наш репортер потърси за коментар Василев, който обясни, че не е инициатор на петицията, а я е видял и споделил случайно. Той отказа да коментира казуса, като посочи, че това е политически дебат, а взаимоотношенията между Бойко Борисов и Ральо Ралев са си тяхна работа.

Предстои да стане ясно какво е събрано срещу Ральо Ралев, но според разследващи въпреки че Ралев не е заловен с белязаните пари, СРС-тата доказват, че той е събирал извънредни „данъци“ за строителни разрешителни в района.

Досега в „Je suis Ральо Ралев“ са взели участие около 700 души – над 500 на хартия и под 200 в онлайн петицията.