Пловдив не е най-добрият пример за спазване на мерките срещу заразата с коронавирус, заяви началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийчски на редовния си брифинг. Главната улица продължава да се пълни, работят магазини, не се тестват достатъчно потенциално заразени пациенти, има лесно предаване на заразата сред медицински лица. Всеки медик трябва да работи с мисълта, че пациентът може да е заразен, каза още той. Генералът предупреди, че Пловдив го чакат тежки дни.

Ген. Мутафчийски отново подчерта, че болестта може да порази всеки и да протече тежко при всеки, независимо от възрастта. Той уточни, че по-младите от починалите са имали придружаващи заболявания - високо кръвно и астма, но има 37-годишен мъж в болница "Света Ана", който е интубиран и няма информация да страда от други заболявания. 

Все още няма нови лекарства с доказана ефективност срещу коронавируса и той се лекува по познатите досега начини, каза още ген. Мутафчийски. В момента се провеждат клинични изпитания на около 8 нови препарата, но все още няма категорични резултати, допълни той.