Изследване показва, че лекарството Ивермектин, което се използва за краста, дава положителен резултат в борбата с коронавируса. Данните бяха оповестени от проф. Иво Петров, а днес ген. Мутафчийски потвърди тези данни.

„Това лекарство и ефектът му се изследват в Австралия в момента, изследването е само инвитро, това означава само в лаборатория, а не на живи пациенти. Става въпрос на клетъчни култури, които са заразени с вируса. Дадено е, че унищожава в голям процент вируса и то само за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да стигне до клиничната му употреба. Много внимателно наблюдаваме изследванията, защото това лекарство е много масово. Има го и в България и имаме възможност да го произвеждаме в много голямо количество“, зави Мутафчийски.

Началната фаза на изследването подчерта и проф. Иво Петров тази сутрин в ефира на Нова телевизия.

„Много се гордея с българите. Показахме, че можем да спазваме правила и да сме единни, а това са белези на зрелите общества. Мерките са базирани на вече гигантски научни данни“, коментира той.

Що се отнася до прилаганото на лекарство за краста в борбата с COVID-19, той заяви, че няма сензация.

"Лекарството дава добър инвитро ефект, но това не е достатъчно. И спирта има инвитро ефект върху коронавируса. Трябва ни по-сериозни данни", подчерта още той.

На въпрос дали то може да се приложи при пациенти, които вече са в много сериозно състояние, той каза, че само, ако има подписана декларация за участие в тестването на медикаменти. "Тя трябва да е подписана от пациента и от близките му", подчерта проф. Петров.