Все още не е ясно кой е виновен за спирането от ефир на програма „Хоризонт” на БНР за 5 часа в петък. Безпрецедентното замлъкване се случи след като предния ден журналистката Силвия Великова бе отстранена от ефир, но  след обаждане от премиера Бойко Борисов бе върната. 

Вчера от прокуратурата обявиха, че е имало никаква причина програма „Хоризонт“ да спре излъчване, заради което държавното обвинение се заема с нова проверкиа, но този път само на действията на техническия директор в националното радио - Пламен Костов. Според генералния директор Светослав Костов именно техническият шеф го подвел, че се налага да се спре сигнала.

Това роди съмненията, че по-малкият началник ще стане изкупителна жертва за гафа на големия шеф в държавното радио.

Никой не е казал, че "горното стъпало" е оневинено, а вината е стоварена върху "долното стъпало", заяви обаче днес в парламента главният прокурор Сотир Цацаров.

„Категорично не предопределяме вина и наказателна отговорност. Предоставяме факти, установени след 3-дневна проверка“, увери Цацаров. 

Той разказа, че на генералния директор на радиото Светослав Костов му е поднесено уведомление за вътрешно-студийна профилактика, но в този документ по никакъв начин не показва, че ще бъде прекъснато радиоразпръскването на територията на цялата страна „Точно това се иска обаче от НУРТС, (компанията осигуряваща ефирното разпространение на програмите б.р.) в мейла, който е изпратен на следващия ден", каза Цацаров.

"Предстоят разпити, сравнение на доказателства и на показания. Лицето, което е източник на мейлите за спиране на излъчването, т.е. директорът на дирекция "Техника", при първоначалните си обяснения в хода на проверката категорично отрича не само да е пращал мейли до НУРТС, но и да е пращал уведомление до генералния директор, а такова уведомление е входирано", добави още главният прокурор.

Работещи в БНР са изпратили писмо до Съвета за електронни медии в защита на Светослав Костов. Утре СЕМ трябва да излезе с доклад за спирането, което беше видяно от прокуратурата като заплаха за националната сигурност.

Журналистът Красимир Луканов пък разказа във фейсбук профила си, че Пламен Костов спира сигнал на „Хоризонт” за втори път. Първият път е бил  през 2001 г., когато “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов. “Преди всички” стартира, но в 6,20 сигналът беше спрян и започна излъчване от студио в програма “Христо Ботев”. Цялата програма “Хоризонт” бе елиминирана задълго, а скоро започнаха и уволненията. Аз бях сред тях. Административен директор на БНР тогава беше Пламен Костов. Той организира локаута, той се беше барикадирал в заместващото студио със своя свита”, пише Луканов.

Международната организация Асоциация на европейските журналисти, която има клон и в България, е подала сигнал за спирането на програма "Хоризонт" по БНР до платформата за бързо реагиране при нарушения на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат ангажимента да изискат обяснение от българските власти и да следят как се развива случаят. Информация за казуса "Хоризонт" вече е публикувана на сайта на Съвета на Европа, което означава, че е сметнат за сериозен. Следва изискване на обяснение от страна на СЕ от българските власти.

Технически шеф в БНР ще опере пешкира за замлъкването на "Хоризонт"Обвиняват Пламен Костов в престъпление по служба, нямало никаква причина да поиска спиране на излъчването, съобщиха от прокуратурата