Шефът на Басейнова дирекция-Пловдив е арестуван заради незаконни сондажи. За тези незаконни сондажи са давани предписания да се закрият, но не са ги закрили, съобщи в Благоевград министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, пише "Труд". В тази връзка министърът предупреди, че предстоят мащабни проверки на незаконни сондажи и в Пиринско и в страната.

„Незаконните сондажи са проблем в цялата страна. Има го и във вашия район, има няколко такива случаи, в които дупчат на воля и си правят сондажи. Даже председателите на Общинските съвети се хвалят как еди кои си предприятия си направили сондаж. Без да осъзнават, че утре ще ги опишем и първо ще ги глобим, а после ще ги затворим”, каза още Димитров.

Министърът коментира и незаконните сметища, като обясни,че много кметове знаят за проблема, но си затварят очите. И даде за пример сметищата в Дупница. Там проблемът е следният – софийските отпадъци се горят в завода в Дупница, преди да се спре това, а на Дупница отпадъците се карат в Костинброд. Аз като катаджия ли да съм на магистралата и да кажа софийските назад, а дупнишките напред. Така е уреден въпросът с регионалните депа, отпадъците се събират и отиват на едно определено място. Всички от Дупница трябва да отидат в Костинброд. И понеже им е скъпо, си правят депа, кметът се прави на разсеян. И след това къде е държавата, елате, медии, снимайте. Аз ли натрупах гуми под моста, че да са запали, аз ли трябва да пиша на израелски и какви ли не компании да дойдат и да си изчистят отпадъците, каза още екоминистърът.

Изведоха с белезници шефката на Басейнова дирекцияПР-ът на агенцията: Това са рутинни проверки

Областна управа за акцията в "Басейнова дирекция": Имали сме перфектна комуникацияКаназирева посочи редица примери за съвместната работа на двете институции