Сексуалното образование трябва да се осъществява преди половото съзряване на децата, а днес то настъпва по-рано. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

"Въпросът със сексуалното образование не е, че то е ранно, както спекулираха някои неправителствени организации по случая в Перник, а в това дали не е закъсняло“, коментира образователният министър

По думите му то трябва да започне в горните години на началния курс, т.е. 3-и и 4-и клас, защото днес децата са изложени на неконтролируем информационен поток от всякакви източници.

140 млн. лева са заделени за тази и следващата година, с които ще бъдат построени над 70 детски градини в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини. В София има недостиг на места за 3-годишните, каза още министър Вълчев.

По думите му за последните години в южните квартали на столицата населението се е увеличило с 400 хил. души и че темпът на сегашното строителство едва ли ще компенсира липсата на места в детските градини.

Той коментира идеята за задължително предучилищно образование за 4-годишните деца.

"Сега задължителната детска градина е от 5 години. 78% от 4-годишните и сега са на градина. Тези, които не ходят са от семейства без отношение към образователния процес. Въвеждането на 4-годишните деца в образователната система е най-мощната интеграционна мярка именно за тези семейства. Тази мярка е популярна в повечето европейски страни, във Франция например скоро възрастта бе свалена на 3 години", обясни министърът.

Относно диктовката за малките матури, която ще бъде на аудио файл Вълчев обясни, че това е практика по международните изпити и поставя всички ученици на равни условия. Министърът припомни, че резултатите от тези матури не влияят на годишните оценки на учениците.