"Не трябва да има нито един министър, който да определя кой да печели обществени поръчки, кой да взима евросредствата, на кой да се дават кредити", това посочи министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Живко Тодоров ще бъде един от новите трима директори на ББР. В Управителния съвет на банката трябва да има минимум трима и максимум петима изпълнителни директори, а те решават помежду си кой да бъде главният директор. Оказва се обаче, че Тодоров е бил предложен като нов директор пред БНБ каквато е процедурата преди да гръмне скандала с отпускане на кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма "Свети Георги груп", част от групата на най-големия колекторски конгломерат „С.Г. груп“.

"Живко Тодоров е един от новите членове на Управителния съвет. Той е с изключителен опит. Неговата кандидатура не е от сега, а е решение взето преди седмица във връзка с укрепването на административния капацитет на банката", посочи Караниколов. Той анонсира, че още едно име е предложено на БНБ за одобрение, а до няколко дни трябва да бъде излъчен още един потенциален директор. 

Все още ББР функционира със стария си Управителен съвет, оглавяван от Стоян Мавродиев. "Не можем да обезглавим банката", обясни Караниколов, но бе категоричен, че до дни очаква официално да има одобрено ново ръководство, което да поеме щафетата и най-сетне исканията на Бойко Борисов след гръмването на новината за съмнителен кредит за смяна на отговорните за това, да бъдат изпълнени. По отношение на Мавродиев и предходния УС към ББР, министърът и принципал на ББР обясни, че вероятно те ще напуснат доброволно, защото "държат на добрия имидж на банката".

Надзорният съвет на банката обаче няма да бъде сменян, въпреки че той също, заедно с още редица банкови експерти, финансисти и рискови анализатори са подписали документите, по думите на министъра на финансите. Именно в Надзорния съвет е и зам.-министър на икономиката, Митко Симеонов. 

"Имам 100% доверие на Симеонов. Не можем да сменим Надзорния съвет, защото процедурата ще блокира банката за работа", поясни Караниколов.

Той подчерта, че всички по веригата са заверили този кредит, но новото ръководство отново ще го провери.

"Има банков надзор и не е работа на министър, премиер или президент да отсъждат. Все пак аз не съм сигурен, че парите ги получава колекторската фирма, а по-скоро двете банки, от които се изкупуват активи", обясни Караниколов. Тепърва обаче предстои новото ръководство да провери при какви условия е бил определен кредита и изгодни ли са те за ББР. 

"Искам да видя каква е грешката при този кредит", посочи Караниколов.

Борисов: Целият борд на ББР ще бъде освободен! Възмутен съмПричината е огромният заем отпуснат на колекторска фирма

Директорът на ББР: В сделката няма нищо нередно! Това е лична вендетаСпоред Стоян Мавродиев премиерът е бил подведен