И във Велинград има мъж със съмнения за коронавирус, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

32-годишен мъж от Велинград се е върнал от Рим на 23 февруари. Развил е грипоподобни симптоми и ще бъде изследван за коронавирус.

От болния ще бъде взета проба, която ще се изпрати за изследване в референтната лаборатория, съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ Пазарджик.

Едва тогава ще стане ясно дали в случая става въпрос за коронавирус. Семейството на мъжът е под карантина, както и учениците от училище „Димитър Гачев“ и една студентка в Китай. Никой от тях обаче няма симптоми на заболяване. В момента има втори пик и на грипа, който познаваме, което усложнява ситуацията. Не трябва обаче да се всява паника, категорична е д-р Фани Петрова.

Областният управител сформира Областен кризисен щаб за борба с коронавирус и координация на дейностите, свързани с превенция разпространението на COVID-19 в региона и страната. Представители на всички компетентни институции направиха анализ на действията и мерките, които следва да предприемат, за да не се разпространи заболяването. В Пазарджишка област функционират две инфекциозни отделения, които са готови да реагират при необходимост.