Проверява се сигнал и за масово измиране на риба в река Тунджа след Казанлък към Николаево. Това заяви доц. Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на националната среща на риболовците, цитиран от БНР.

По думите му там причинителят е кравеферма, уведомена е Агенцията за безопасност на храните. Николов съобщи и, че е унищожена екосистемата в близо 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на тонове риба.

Щетите на популацията в река Марица все още се оценяват, но всичко е унищожено, коментира Николов. По думите му, за да се възстанови, ще е необходим период от минимум 10 години.

15-20 килограма риби са намерени мъртви. Спасени са част от рибите, след като били преместени в други водоеми. От ИАРА уверяват, че въпреки маловодието в реки и язовири, в момента няма критични участъци за рибния ресурс.

Българската федерация по риболовните спортове, ИАРА и МЗХ се договориха за засилване на контрола по водоемите.

Припомняме, че по-рано днес прокуратурата нареди проверка за замърсяването на река Марица.  Преди 2 дни обвиниха управителя на "Екоинвест" за замърсяването на река Марица.

Преди това стана ясно, че 16 пъти е превишена нормата за замърсяване в река Марица. На 25 януари се появи сигнал за мъртва риба в Марица край Марица и Пловдив.