Три от обществените тоалетни в Пловдив затвориха врати. Обектите се намират в близост от едно от големите паркове и зони за разходка, а именно до Гребната база и парк „Белите брези”. Наши читатели сигнализираха, че майки и деца са принудени да претичват до близки заведения и храсти, за да облекчат нуждите си.

Припомняме, че към момента в Пловдив работят 9 обществени тоалетни: в подлеза на Централна гара, парк „Белите брези“, Цар-Симеоновата градина (до Пеещите фонтани), Дондуковата градина, подхода към Стария град от Понеделник пазара, както и откъм ул. „Съборна“, стадион „Пловдив“ (пред бариерата), Гребния канал, градинката на ул. „Капитан Райчо“.

Преди три месеца на сесия на Общинския съвет местната управа гласува, обществените тоалетни да преминат под ръководството на районните администрации. Оказва се обаче, че поддържането на подобни съоръжения е нерентабилно, тъй като разходите за консумативи, персонал и почистване са изключително високи.

Повече от няколко седмици, общественият нужник в парк „Белите брези” е затворен. Помещенията са заключени и неизползваеми. По думите на жители на квартал Кючук Париж десетки родители са принудени да тичат до близките заведения, за да използват тоалетните. В крайна нужда пък много от децата използват храсти и дръвчета, превърнати в естествени писоари.

„Децата ходят в храстите, майките стискат. Ако сме много на зор, ставаме клиенти на близкото кафене”, споделя възмутена майка.

Нужниците са затворили врати и край Гребната база, а служителите-преразпределени по други позиции.

От администрацията на район "Западен" обясниха, че алтернатива на затворените общински нужници край Гребната база има. Така хората могат да ползват тоалетната на Младежкия център, която е публична. Такава е тази под трибуните край канала. На няколко места има и оборудвани химически тоалетни, а освен това има и множество заведения

В същото време обществените тоалетни в центъра на Пловдив продължават да функционират. Те, за разлика от тези в периферията на града, се стопанисват от ОП”Чистота”. Това са места с най-много поток от хора  - тоалетната до Понеделник пазара, градинката на ул. „Капитан Райчо“, в Цар-Симеоновата градина и Дондуковата градина. Наш репортер провери на място ситуацията в тоалетните. Кабинките бяха почистени, оборудвани със сапун и хартия.

Проблемът с липса на тоалетна може да доведе и до сериозни здравословни проблеми, особено при малките деца.