Десет големи ремонта, които ще предизвикат промени в движението на градския транспорт и неизбежни затруднения за гражданите, предстоят в София през лятото, става ясно от плановете на столичната община.

В края на месеца започва реконструкцията на булевард „Президент Линкълн“ в „Овча купел“. В квартала се очаква да стартира и разширението на булевард „Монтевидео“ веднага след като приключат строителните дейности по третия лъч на метрото. Тапа в столицата ще се образува и по бул. „България“ в участъка между булевардите „Гешов“ и „Черни връх“, където през юли и август ще тече ремонт.
 
По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че са избрани именно тези два летни месеца, защото тогава столицата е по-празна. Предвижда се реконструкция на тунела на бул. „Александър Малинов“ и Южната дъга в район „Младост“. Общината е готова и с проект за ремонт на участъка по Източната тангента, който свързва бул. „Владимир Вазов“ със Северната тангента, но заради отчуждителни процедури все още не са започнали дейности.
 
Отчуждаване на имоти тече и по бул. „Тодор Каблешков“. В момента се проектира и ремонт на бул. „Скобелов“, който включва и реконструкция на тунела при НДК, след което ще бъде пусната обществена поръчка за избор на изпълнител.

В момента текат ремонти по улица „Каменоделска“, където се реконструира трамвайното трасе, разширява се ул. „Филип Кутев“ в „Лозенец“, а по ул. „Сребърна“ се изгражда главен колектор.

Продължават и ремонтите в централната градска част, както и обновяване на уличната мрежа във всички райони. Най-голямата реконструкция в града, а именно тази на „Граф Игнатиев“, трябва да приключи до края на май. Ако това обаче не се случи, ще започнат да текат глоби на изпълнителя за забавена работа, категорични са от "Московска" 33..

Съпроводеният с много скандали и обществено недоволство ремонтт на „Графа“ започна през май 2018 г. и трябваше да приключи март тази година. Столичната община обаче призна, че има причини за забавянето на реконструкцията с общо 79 дни. Кметството установи, че от 19 декември миналата година до 5 февруари климатичните условия са били лоши и това е наложило спиране на строителните дейности. Освен това фирмата, изпълняваща ремонтите, поиска отсрочка с още 50 дни по същата причина, но за друг период. Строителният надзор на обектите обаче прие само 31 дни.

Лятото ще бъде използвано и за да се стегнат забавачките и училищата в столицата. С 5 млн. лв. ще бъдат извършени текущи ремонти в 38 училища и детски градини. В момента седем сгради за училищни нужди се изграждат, а четири от тях са в малките населени места - Негован, Требич, Мрамор и квартал „Симеоново“. Отделно с евросредства се ремонтират 26 учебни заведения в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и „Средец“. Ремонтите им започнаха през миналата година и трябва да приключат през 2020 г. Общата сума на проекта е 63,6 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е 58 млн. лв., а 5,6 млн. лв. ще бъдат от бюджета на Столичната община.