След всяко топене на снега – София се оказва минирана от кучешки изпражнения, алармираха читатели на TrafficNews.bg. Според тях вината е на собствениците на домашни любимци, на които не им пука за всички закони и общински наредби. Кой обаче е виновен - немарливите собственици на домашни любимци или слабият контрол от страна на общината?

"Общината не прави нужното, за да имам възможност да разхождам кучето си. Предвид обстоятелствата смятам, че изискванията, които имат те са неприемливи. Когато организират терени, подходящи за разходка на кучета във всеки квартал, тогава ще съм съгласна. Смятам, че има достатъчно много държавни служители, които стоят без работа и могат да бъдат заети с това да контролират собствениците на кучета, вместо да правят наредби, чието изпълнение е въпрос на гражданска съвест", коментира Ева Тодорова. 

Иван Спасимиров, който също е собственик на куче,  е на мнение, че "гнилите ябълки" сред кучкарите предизвикват негодуванието на околните:

"Хората мразят кучкарите заради малка група, която не събира фекалиите на кучетата си. Аз лично изпълнявам наредбите и съветвам всички, които не го правят да ги изпълняват. Наистина е много неприятно да живееш в град, който е пълен с нечистотии, зарязани от стопаните на кучетата".

Анастасия, която няма куче, споделя: "Всеки трябва да почиства след домашния си любимец. Когато разхождам кучето на сестра си, го правя. Също така смятам, че Общината трябва да се погрижи и да сложи на определени места безплатни торбички, в които стопаните да събират фекалиите".

Петър Терзиев, който има две деца и ги разхожда в градинка, в която съседите му разхождат четириногите си любимици, допълва: "Кучетата трябва да се разхождат само на определените за това места. Има достатъчно празни терени между блоковете, в които могат да се направят заграждания. Контролът трябва да бъде засилен и постоянен, както и при регистриране на куче, стопаните трябва да бъдат уведомявани за задълженията си".

Екипът ни потърси д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор към Столичния инспекторат, за да обясни как може да се въведе ред.

По думите му служителите на Инспектората правят три проверки седмично из паркове, градинки и обществени места.

Те съставят график, съобразно който контролират различни райони на територията на Столичната община.

Д-р Пърлев изрично спомена, че вече е отпаднало разрешението за разхода на кучета без повод на определени алеи в паркове и градини. Четириногите могат да тичат на воля само в оградените специално за тази цел места. Стопаните на кучетата са длъжни също да сложат чип на животните си, да ги регистрират и да плащат такса на общината – 24,24 лева.

Инак последното преброяване на бездомните кучета из София показа явна тенденция към намаляването им – от 11 124 през 2007 до 3589 през 2018 г.

Районът с най-голям брой безстопанствени кучета е "Сердика" (316). Най-много некастрирани четириноги пък има в район "Панчарево".

Екипите на Екоравновесие обаче отчитат увеличение на популацията на бездомни котки във всички райони на София.