Нова шокираща агресия на ученик към учителка разкри трагичната картинка на родното образование. За случката се разбра днес, след като клипове от екшъна започнаха да циркулират в социалните мрежи. На тях се вижда как момче на видима възраст около 16 години проявява агресия спрямо преподавателката си и задига дневника.

Ученикът принуждава учителката да му пише тройка вместо двойка, след което удря с пръчка личния й телефон, а накрая грабва дневника на класа и си тръгва. На първия клип момчето започва да прегръща учителката и вероятно в знак на еуфория от получена оценка да я тресе. Секунди след това младежът се отправя към вратата на класната стая и я затваря, а после събаря съвсем нарочно предмети, поставени върху гардероба.

Бруталната сцена се разиграва в средно училище "Паисий Хилендарски" в Пловдив и е заснета от съученици на развилнялия се тийнейджър. Той е получил двойка заради това, че не е изпълнил изискванията на учителя си. Това от своя страна е провокирало агресивното поведение в клас. Пред TrafficNews началникът на РИО Пловдив Иванка Киркова заяви, че са запознати със случая и в следващата седмица ще бъде направена проверка. 

Поведението за съжаление е типично за реалността в българските училища днес. Преподавателите изглеждат неспособни да се справят с проблемните ученици, а това определено не се дължи на липса на качества у тях. По-скоро говорим за проблем на среда и липса на възпитание, а обяснение за първопричините някак липсва, гласят коментари към видеоклипа.

“Заради такива деца, не останаха учители, искате образование, но никой не се интересува как се държат децата ви с учителя. А учителите ги е страх да се оплакват, защото ще останат без работа”, негодува един от участниците в дискусията.

В действителност в днешно време недостигът на учители е изключително осезаем. Редица изследвания през последните години показват липса на млади кадри, а опасенията са, че след като сегашните преподаватели в българските училища стигнат пенсионна възраст, цялата система ще бъде изправена пред истинска криза.