Площад „Централен”, Голямата базилика, галерията на ул. „Гладстон”, кино „Космос” – това са обектите, които трябваше да станат символ на Пловдив – Европейска столица на културата. Въпреки това ¼ от дългоочакваната годината се изниза, а три от обектите все още са строителна площадка, а кино „Космос” дори не е близо до стартиране.

Какво е състоянието на големите обекти към днешна дата?

Галерията на „Гладстон”

Галерията на „Гладстон” напредва въпреки всички скандали около нея.  Изпълнител за обекта бе избран още през май 2018 година в лицето на „Главболгарстрой” за сумата от 3,5 млн. лева. Няколко пъти обаче проектът мина през Общинския съвет, като той бе променен заради фасадата на сградата . И към днешна дата има недоволство от страна на КАБ и други организации заради начина, по който се изпълнява строителството. Въпреки очакванията, че галерията ще бъде готова през април тази година, очевидно това няма как да се случи.

Неофициално тя ще бъде открита не по-ранно от късното лято. Това, което все още обаче е и мистерия как ще бъде изпълнена със съдържание. Въпреки че сградата е обещана на Дружеството на пловдивските художници, не е изключено да не се намери друг начин на стопанисване на сградата.

Площад „Централен”

Багери и хора се разминават по централния пловдивски площад. Все още официално техническият проект не е влязъл в сила, като строителите завършват пространството върху  подлеза на „Гладстон”. Активни дейности вървят по цялото площадно пространство, като се работи върху подземната инфраструктура и разкопките на Форума.

Тук отново имаше няколко разнопосочни дати кога всичко ще бъде завършено на площада. Макар кметът Иван Тотев да бе казал, че на фирмата изпълнител й трябват 2 месеца, за да завършат площада още през февруари, новата крайна дата е 6 септември – на празника на Пловдив.

Голямата базилика

Дейностите там също напредват Вече са завършени ограждащите стени и конструкцията на цялата сграда. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход  изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата.

Реално това е най-скъпият проект, който се извършва. Цената му е 16 млн. лева, като половината са от Америка за България, а другата от Община Пловдив. Анонсираната дата за откриването е 26 септември.

С други думи и трите обекта ще бъдат готови няколко месеца преди изборите, като кметът ще пререже лентата им. За съжаление, други обекти, които трябва да бъдат изпълнени с културно съдържание през 2019 година, дори няма да започнат . В това число влиза и кино „Космос” и Концертна зала.

Първият обект тепърва започва с архитектурен конкурс, а Концертна зала е забатачена във фризерите на Министерството на културата.