Голяма китайска делегация от провинция Хайнан бе на посещение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова. Посещението обаче бе политическо, а членовете на делегацията нямат общо с големия китайски конгломерат, който искаше Летище Пловдив и носиш едноименното име.

Историята на един предизвестен китайски край, или защо Хайнан не взе Летище ПловдивДокато HNA груп трупаше дългове, клакьори обещаваха невиждани инвестиции и чудеса

Делегация бе водена от Чу Цзянмин, генерален секретар на постоянната комисия на конгреса на Хайнан.

„Влюбен съм в Пловдив. Макар да идвам за първи път в града, мога да кажа че съм силно впечатлен от видяното тук”, сподели г-н Чу Цзянмин по време на срещата.

Председателят на Общински съвет отбеляза от своя страна, че българо-китайските отношения имат дълга история Един от акцентите във външната политика на Община Пловдив и Общински съвет Пловдив през последните години е именно развитието на взаимоотношенията ни с Китай, като особено оживени са контаките с градовете Шънджън и Шанхай, сподели Петкова.

Гостите заявиха, че провинция Хайнан е една от младите провинции на Китайската народна република, създадена през 1988г., но вече е успяла да се утвърди като лидер в земеделието и туризмът. Убедени сме, че предстои да си сътрудничим с Пловдив и региона в бъдеще. От тази пролет Хайнан вече е със статут на свободна икономическа зона и това дава повече шансове за сътрудничество. Те споделиха, че Хайнан е известен още като Източния Хавай, тъй като само за миналата година над 60 млн. туристи са посетили курортите в Хайнан.

ПИМК и ТИЗ с писмо до министъра на транспорта, питат какво се случва с Летище ПловдивЗа пореден път консорциумът изрази готовност да вземе аеропорта