Не трябва да губите самообладание, не бива да правите опити да излизате, особено когато ледът е крехък. Трябва да поставите дланите си върху леда и да държите главата си на повърхността, без да хабите енергия да вадите по-голяма част от тялото си над водата. Това ще ви изтощи. Само дланите и главата трябва да държите над нивото на водата и трябва да викате за помощ.

Това са нещата, които човек трябва да предприеме, ако попадне в леден капан, какъвто отне живота на 15-годишния Ангел. Напътствията даде ръководителят на операцията от суша главен инспектор Димитър Бришимов от “Специализирани оперативни дейности” към  ,,Пожарна безопасност и защита на населението”. 

На първо време е необходимо човек да бъде внимателен и да не предприема необосновани рискове. Като този, който е предприел Ангел от Първенец. Вероятно никой никога няма да разбере с точност, какво е целял младежът - селфи, адреналин, доказване пред приятели, игра или просто лудост по детски. Момчето е възпитаник на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, а денят, в който се развива нелепата трагедия, е първият ден от грипната ваканция. 

Ангел и спътниците му - момиче и момче, са се разхождали по планинските склонове между Първенец и Марково. Стигат до микроязовира между населените места, когато Ангел стъпва и се разполага върху 4-сантиметров лед, образувал се на повърхността на водоема. Той започнал да скача, за да тества пред приятелите си устойчивостта на замръзналата водна маса. 

Водолази намериха тялото на 15-годишното момче, потънало във водоем край Марково СНИМКИРоднините на момчето също са на място

В създалата се ситуацията, в която ледът се е пропукал и момчето е пропаднало, другите деца са се обадили на свои роднини. Дядото на еднин от тях пристига на място и прави опити чрез въдица да изкара Ангел, ала спасителната акция не дава резултат и момчето потъва.

Шансовете му да оцелее, след като е потънал, ако не намери пролуката в леда, през която е паднал, са минимални, считат експерти от водолазния екип.

Влизането в заледен водоем е опасно дори за професионалисти, тъй като във водата човек трудно се ориентира за това къде е пролуката, през която е влязъл. Буквално попадаш в леден капан.

Шансовете на Ангел обаче са били силно редуцирани и поради факта, че сигналът към 112 е подаден твърде късно. Ценни минути, над 15, са били загубени в търсене на решение как да се постъпи и в опити за гражданско-спасителни мероприятия.

Момчето също не се е предало – то е положило много усилия да се набере на леда, за да се измъкне. Това допълнително е изтощило Ангел. Ледената вода е започнала да причинява измръзване, което води до понижени жизнени функции.

Хипотермия, шок, забавяне при викане на специализирана помощ, потъване и неуспех при търсене на пътя обратно. Това е трагедията на един 15-годишен живот, потънал без време. Леден покров. 

Покрусата за близки и роднини е голяма. На базата на нея трябва да се направят изводите и да се търси път към намаляване на подобни нелепи инциденти. Язовирът, в който се случва трагедията, е стопанисван от Община Родопи. Около него са разположени табели, които оказват, че къпането е забранено. Около 4 метра и половина е дълбочината, на която Ангел потъва. 

Вижте как коментира Пламен Кабаков, кмет на Марково, трагедията: