В България има три нови огнища на коронавирус - Сърница, Самоков и Сливен. Всички живущи в тези населени места се безпокоят, че скоро може да бъдат блокирани с КПП-та и пълна карантина. Според доцент Ангел Кунчев обаче огнищата могат да бъдат ограничени и без прибягване до такива крайни мерки. 

От думите му стана ясно, че именно целевото изследване в тези клъстери със зараза е довело до покачване на броя на заболелите вчера и днес. Така голяма част от новозаразените, съобщени за изминалото денонощие са именно от тези места.

100 проби са от Сърница, 50 проби са били взети в Самоков, а в Сливен също тече масово тестване на гражданите. Епидемиологичната линия обаче на в Сливен е различна. Докато в Самоков и Сърница става дума за заболели семейства, то в Сливен заразата тръгва от болницата, това обясни главният държавен инспектор в предаването „Събуди се“.

Кунчев посочи, че огнищата не бива да успокояват хората, че няма заплаха за тях и здравето им. Напротив, той подчерта че увеличението в заразените е важен индикатор и е повече от ясно, че вирусът продължава да се разпространява. Така опасността от разпространението му нараства при разхлабване на мерките и хората трябва да си дават ясна сметка за това.