В разгара на чумата по свинете Българската агенция по безопасност на храните е останала на автопилот.

TrafficNews научи, че шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев е излязъл в дълъг отпуск, който ще продължи поне 6 месеца. На въпрос на медията ни, от Агенцията официално заявиха, че д-р Илиев е в болнични.

Отсъствието му съвпадна с куп критични моменти в ресора му. БАБХ е основната институция, която трябва да се бори с епидемията от африканска чума по свинете /АЧС/, ударила страната ни. За около месец заразата порази седем промишлени свинекомплекса, а на евтаназиране подлежат над 120 000 свине само от тях. Освен това бе разпоредено да се избият доброволно всички домашни прасета, които попадат в 20-километровата зона около огнищата на чума, където има ферми. Това обаче предизвика недоволство и протести сред стопаните. Сега те очакват обещаните 300 лева компенсации на двор за дезинфекция. Но мнозина не искат да подписват заявленията за получаване на парите, защото те вървят с условието да не се отглеждат прасета в срок от 1 година. 

Вчера стана ясно, че регистрираните огнища от АЧС у нас са общо 33, като през последните седмици няма нито едно ново, а за целия месец август са пет, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Въпреки това ситуацията с АЧС съвсем не е овладяна, а в България са пристигнали европейски експерти за проверка и ревизиране на начина на прилагане на мерките за борба с епидемията.

Ето и някои от задачите, на които БАБХ трябва да намери отговор:

1. TrafficNews научи, че пратениците от Европа идват във връзка с разминаването на докладвания брой евтаназирани прасета и реалния.

Още в началото на август БАБХ е подала информация в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE), че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени.

Информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, сочи, че към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново.

В предприятието в Голямо Враново обаче от 30 000 животни са евтаназрани само около 13 000. Причината е, че след установяването на двете положителни проби за АЧС преди месец, всички останали лабораторни изследвания са отрицателни за вируса. Затова собствениците на свинекомплекса искат здравите прасета да бъдат пощадени, а диагнозата за АЧС - отменена. Стопаните настояват да се спази член 6 от Евродидиректива 60 от 2002 г., която позволява да бъдат пощадени от евтаназция животни, отглеждани в самостоятелни помещения, дори във фермата да е констатирана зараза. 

„Вирусът на свинската чума не бе открит даже и при проби от евтаназирани прасета, които се отглеждаха в едно помещение със заразените”, каза за TrafficNews Миленка Димитрова, която е сред собствениците на свинекомплекса. 

„Досега сме изпратили за изследване 1500 проби и всичките са отрицателни. Още на 1 август БАБХ от София изпратиха 6 проби до лабораторията в Мадрид, която е главната за АЧС в ЕС, но и до днес никой не ни казва какъв е резултатът”, заяви Вихрен Димитров, изпълнителен директор на комплекса в Голямо Враново.

Той цитира и друг документ от ЕК от 2017 г., според който задължително се правят по няколко проби за вируса, а не само по една. От БАБХ обаче не се съгласили да повторят изследването на животните в обявения за огнище свинекомплекс в Голямо Враново.

„Не сме спирали да евтаназираме, правим го на порции. Нямаме никаква информация какво се случва и недоумяваме защо трябва да се избиват напълно здрави животни”, казаха още от фермата.

Ветеринари също са на мнение, че у нас животни се избиват безсмислено, а това не се прави никъде другаде в ЕС. 

"Ние имаме 10 000 малки домашни свиневъди и те ще излязат на улицата, ако аз съм човекът, който им убие прасетата", каза преди време министърът на земеделието на Литва Гиедриус Сурпулус. 

2. Вчера гръмна и друг скандал – шефът на областната БАБХ в Бургас д-р Георги Митев бе задържан при акция на ГДБОП в дирекцията. Цял ден антимафиотите преглеждаха компютри и папки, а късно следобед д-р Митев бе изведен от задния вход и закаран в полицията. Според неофициална информация, д-р Митев е разследван заради искана "такса спокойствие" от местни бизнесмени. От земеделското министерство е имало предписания за отстраняването на д-р Митев след проверка за работата на БАБХ във връзка с огнище на АЧС в село Зидарово. Той обаче е останал на поста си. 

3. Срещу БАБХ също започнаха проверки от прокуратурата. Това стана след разследване на журналистката Генка Шикерова, озаглавено „Война на трупове”.  След излъчването му главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура да извърши незабавна проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ. От филма става ясно, че близо 30 милиона лева са изхарчени от Агенцията за обезвреждане на животински трупове от март 2018 г. до сега. Твърди се, че парите отиват само в две фирми, които са декларирали огромни количества изгорена трупна маса, макар да са използвали мобилни инсинератори, които са с по-малък капацитет от този на стационарните екарисажи.

4. И Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)  започна проверка в БАБХ. Ревизорите са поискали достъп до документи за договори, сключвани от БАБХ. Стана ясно, че те ще проверяват  и обществените поръчки с пряко договаряне, сключвани от БАБХ. Те се провеждат без конкурс, като поръчителят кани определена фирма и сключва с нея договора. Причината е, че трябва да се изпълнят в много кратки срокове.

 Сред този вид договори е и обществената поръчка за избор на външна акредитирана лаборатория за диагностични изследвания на 18 830 броя проби от мозъци за „луда крава”, за която TrafficNews публикува разследване.

Защо д-р Илиев го няма точно в този момент и кой ще подреди къщичката му, предстои да разберем. На доктора му вмениха прекалено много отговорности - че той трябва да се справи със всички епидемии, които поразяват животновъдството ни през последните години, че той е лошият вестоносец, който трябва да съобщи на стопаните за избиването и на кокошки, и на кози, и на говеда, и на свине. И да следи за качеството на храната ни. А ако има проблеми - да опере пешкира за това. Д-р Илиев отдавна е на пенсионна възраст и не е трудно да бъде пенсиониран във всеки един момент. Но не е ли удобният бушон, който ще изгори, за да не изгорят други?

 Земеделският министър Десислава Танева преди време съобщи, че предстоят структурни промени в БАБХ, но те ще се случат след като свинската чума бъде овладяна. 

Очакваме да видим развръзката.