Професор Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. На днешното общо събрание бе избран и нов Академичен съвет. 

По време на Общото събрание на висшето училище, за ректор гласуваха 297 от делегатите. Проф. Младенов получи 84% от техния вот – 250 гласа „За”. „Против“ гласуваха  22, имаше и 25 „бели” (непопълнени) бюлетини, предаде БНР.

Новият ректор ще встъпи официално в длъжност на 1 юни.

Кандидатурата на проф. Младенов бе единствената и тя получи подкрепа от почти всички факултети на университета.

Сред предизвикателствата за своя мандат новият ректор открои продължаващото влияние на демографския срив, промяната в правилата за финансиране на висшето образование, пряката зависимост на финансирането на научно-изследователската дейност от мястото на Пловдивския университет в наукометричните класации, основани на публикации в световните бази данни, както и предлагането на привлекателни, съобразени с динамичния пазар на труда бакалавърски програми.

Младенов подчерта, че ще се опита да надгради постигнатото като използва разширена екипност за баланс с цел осигуряване на плавно и устойчиво развитие във възходяща посока. 

Освен че бе избран за член на Академичния съвет, досегашният ректор проф. д-р Запрян Козлуджов бе удостостоен и със званието "Почетен ректор" на Пловдивския университет. Той заяви, че стои зад кандидатурата на Младенов, която по думите му, има широка подкрепа в университета.