Референдум в община Раковски да реши бъдещето за завода за отпадъци в Шишманци. Това поискаха десетки жители от трите села Шишманци, Белозем и Болярино които отново се събраха на протест тази сутрин. Този път към тях се присъединиха и група рокери.

Сред участниците се разпространяваше подписка с искане за незабавно спиране на завода, докато не приключи проверката и виновните лица и институции за поредния пожар не бъдат наказани. В нея вече са се включили 2000 души и още днес тя ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов.

Тази сутрин все още тлееха огнища в северната част на депото, докато в останалите вече са загасени..

„Пожарът още пуши, миризмите са непоносими. Общественият договор е нарушен, трябваше заводът да е като във Виена и Париж, да мирише на карамфили и борови иглички. Нищо подобно, това е ужасно сметище!”, заяви пред TrafficNews Тодор Попов от Шишманци. Според него държавните органи не си вършат работата, а екоинспецията и пожарната  си затварят очите.

„Заводът гори поне веднъж годишно. Трябва да спре да работи, докато компетентните органи не приключат с проверката. Незабавно следва да се пристъпи към  местен референдум, който да реши бъдещето на завода”, подкрепи го и Евгени Генчев.

Местните хора са категорични, че дори да няма пожар, при всеки вятър от завода  се носи ужасна смрад.

„Ако заводът не направи сериозна промяна, както беше обещано, той трябва да спре”, заяви и кметът на Белозем Иван Тачев.

„Трябва да се чуе мнението на обществото и то да е изразено ясно и високо”, каза кметът на Раковски Павел Гуджеров, който обеща да направи чисто административно всичко необходимо, за да се случи исканият референдум за бъдещото на завода.

Какво дишаме след пожара в Шишманци? Завишени нива на ФПЧ в районаВ норма са показателите на сероводород във въздуха

Полиция и прокуратура влизат в горящия завод в ШишманциЩе бъде извършена проверка на дейността на завода