Ученици показаха нагледно, че пътуването във времето е възможно. Мариян Захариев и Велислав Великов създадоха ретро телефон с шайба, който работи със СИМ карта.

Мариян и Велислав завършват столичното Технологично училище „Електронни системи" към Техническия университет в София. Разказват, че когато за пръв път видели телефон с шайба, започнали да търсят бутони, за да наберат номер. Впоследствие разбрали, че трябва само да завъртят шайбата. Те решили да комбинират старото и новото, създавайки ретро телефон, които да отговаря на съвременните технологии. 

Абитуриентите са убедени, че старите технологии имат място в бъдещето.

"Самият вид и начинът му на работа връща времето назад. Отдолу има, микроконтролер, които управлява данните, които се подават и приемат от СИМ-модула. Има преобразователна схема на напрежение, защото модула работи на специална 4.1 волта напрежение. Шайбата също се управлява от този микроконтролер", разкри Велислав пред БНТ.

Момчетата разказват, че искат да развият своята иновация. Смятат да добавят нови функции, защото за момента телефонът може само да набира.

"Имаме идея да добавим, ролбак. Тоест да набира телефони, които вече са звънели. Също искаме да сложим светлинка да мига, ако имаш пропусната обаждане", каза Мариян.

"Тоест, когато един телефон звънне на този телефон, номерът да се запазва в памет и така тези ало-измамниците могат да бъдат проследени по телефонен номер", допълни Велислав.

Мариян и Велислав са категорични, че ще продължат да се занимават с голямата си страст - технологиите. Но първо искат да завършат училище, а след това да продължат образованието си в България.