Проучване сред 2 000 възрастни британци установи, че ¼ от хората са твърде заети, за да отделят време за себе си, колкото биха искали, съобщава Мирър.

Резултатите показват, че възрастните над 55 години – когато наближат пенсиониране и се окажат с повече свободно време – се класират най-високо – 6,9 от десет души

Но 25-34-годишните са най-малко щастливи от всички, средно само 5,9 от 10.

55-годишните правят неща, на които истински се радват, по-често от всяка друга възрастова група. Всеки четвърти над 55 години изживява поне 13 приятни неща на месец, в сравнение с всеки десети на възраст 25-34 години.

Изследването е дело на „Galaxy Chocolate“, които искат да провокират идващото поколение изпитват повече удоволствие от сегашното с тяхната мисия „Изберете удоволствието“.

Джо Хемингс, поведенчески психолог, работещ с Galaxy, каза: „Ясно се вижда, че по-младото поколение все по-трудно намира удоволствия в ежедневието си. „С остаряването и помъдряването осъзнаваме, че животът е твърде кратък, за да се тревожим толкова много“, казва той. „Това очевидно води до по-щастлив начин на живот.“

18-34-годишните са два пъти по-склонни да отменят забавно събитие или социален повод поради работни ангажименти в сравнение с останалите.

По-младото поколение работи по-често извънредно и прекарва по-малко време в социални отношения с приятели, отколкото над 55-годишните.

Трима от 10 възрастни казват, че дават приоритет на твърде много неща – или на други хора – пред собственото им удоволствие от живота.

Хората на 35 споделят, че не спират да се притесняват за дребни неща в живота си. И в резултат на това, че искат да водят по-безгрижен начин на живот, 41 на сто смятат, че прекарването кратък импулсивен уикенд далеч от ангажиментите би направило живота им по-вълнуващ. Един на всеки десет би си купил дрехи, които никога досега не е носил, в опит да придаде на живота си повече тръпка, според проучването, наречено „OnePoll“