Дружествата, които имат спад с над 20% в приходите си във връзка с пандемията от коронавикрус, ще могат да кандидатстват за държавна помощ по т.н. мярка 60/40 за срок от 3 месеца.

Приоритетно обаче ще има списък на бизнеси, които са най-засегнати, сред които търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, прожектиране на филми, организиране на конгреси, детски градини и т.н.

Процедурата за кандидатстване ще бъде електронна през бюрата по друга, поясни социалния министър Деница Сачева. При злоупотреба обаче фирмите ще трябва да възобноват.

Мярката е точно 60/40 и се касае за осигурителния доход на работника, посочи Сачева и посочи, че цената на труда не може да бъде финансирана, защото е различна. Това означава, че осигуровките ще се плащат от работодателя и служителя, както е досега. 

„Ако един работодател от сега вижда, че не може да се справи, то сам може да си прецени – дали да съхрани заетост или да се откаже.  В такъв случай за тези работодатели мярката 60/40 не е пълноценна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще могат да си стъпят на краката по време на кризата“, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

До момента е калкулирано, че ще са необходимиоколо 1- 1,5 млрд. лв., ала премиерът Бойко Борисов посочи, че вероятно заради разширения обхват на мярката, тези пари няма да бъдат достатъчни.

Горско стопанство, селско стопанство, финансови дейности, здравеопазване и държавният сектор няма да могат да кандидатстват по схемата, защото всички тези дейности ще бъдат финансирани по друг ред. До края на деня трябва да има пълна яснота кой и как може да кандидатства.

Безработните в България, регистрирали се в Бюрата по труда към днешна дата са 213 700, а тези, които са го сторили от началото на кризата до момента, са 9909. 

„Трудно е да може да прогнозираме колко работодатели ще се възползват от тази мярка. Един работодател може да се възползва и частично от мерките. Те са гъвкави. По първоначални изчисления над 270 000 души ще бъдат засегнатите, които ще могат да се включат“, посочи Сачева. 

Помощта от правителството вече е формулирана и се иска позволение от Еворпейската комисия. Решението на ЕК трябва да бъде дадено до 24-36 часа. Тази вечер ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувана актуализация на бюджета с цел осигуряване на средства за прилагане на схемата и отчитане на останалите очаквани промени в приходи и разходи.