Президентът Румен Радев, както и всеки преди него, изпълва със съдържания функцията на държавния глава какво смята за добре. Той се явява като говорител на общественото мнение.

Самият факт, че излезе от ролята на обединител и влезе в ролята на опозиция, за нас, в ГЕРБ, не е щета. Това обяви пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов.

Относно подадените оставки на тримата министри - Радев, Нанков и Московски, той каза, че те имат рутина и опит, което има дава предимство. "Московски е най-дълго стоялият на поста министър на транспорта. Ще липсват и тримата на изпълнителната власт. Нанков е енергичен и деен човек. Радев свърши добра работа. Решението обаче е на премиера. Промяна в правителството може да стане във всеки един ден. Ще има дебат дали ще си ходят още министри. До 2021-а ще има и други смени. Освен на премиера, разбира се, защото с него си тръгваме всички", каза още финансовият министър.

Горанов добави, че в коалицията е имало дебат дали трябва да се правят смените, защото така всеки лесно може да бъде похарчен. "С оставките пътят край Своге, където стана тежка катастрофа с много жертви, няма да се оправи, но чувството за поета отговорност го има. Просто така се прави, така е редно. Големият дебат в коалицията бе дали да се изчака да излязат резултатите от проверките на пътя, но тук е силата на Борисов, който прецени, че трябва да се поеме отговорност. ГЕРБ колкото е жив организъм, толкова е и дисциплинирана партия. Аз смятам, че решението на премиера е правилно. Колкото и да ми е тъжно, че губим професионалисти", добави той.