Две трети от БВП на страната вече се произвежда в София. Това прави столицата най-притегателният град в страната. Над 30% от всички работещи българи вече са концентрирани в София.

Заради по-развитата икономика в столицата и концентрацията на толкова много хора, животът тук е по-скъп от този във всеки друг град в страната, а населението вече надхвърля 1 300 000 души. За да живее в столицата без лишения, заплатата на всеки работещ трябва да бъде не по-малка от 1650 лева чисто, съобщава NOVA.

75 години след 1945 г. столицата има и подземна железница, небостъргач и население, което надвишава точно 3 пъти това през 45-та година. Вече не се изискват документи за гражданство, за да си столичанин. Няма и преразпределение на работните места – всеки, сам избира. Резултатът – София вече е най-населеният, най-скъпият, но и най-желаният за живеене град у нас.

"Аз съм от Бургас и дойдох в София, за да уча журналистика. Много обичам своя роден град, но за съжаление не виждам бъдеща перспектива там", каза Елеонора Дъбова, стажант-репортер в Нова телевизия.

Тя е избрала София пред родния Бургас, тъй като следва мечта. И признава – ако реши да работи по специалността, шансовете й за реализация са най-големи тук, в столицата. Заради което и тя е решила да остане.

Най-много българи пристигат в София от Пловдив и Благоевград. Най-малко към вътрешна миграция пък прибягват от Разград и Търговище.

"Това е най-бързо нарастващия град, тъй като преди век и нещо тук са живеели 30 000 души, а сега са 1 300 000", коментира Магдалена Костова – директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Всички, избрали столицата обаче, трябва да приготвят повече пари, ако искат да живеят без да се лишават.

Ако издръжката на живот на четиричленно семейство в страната е малко над 2 500 лева на месец, то в столицата са нужни с близо 800 лева повече, за същия стандарт. Този факт донякъде все пак се компенсира от по-високите заплати в София.

"София-град е единственият град в страната, който има работна заплата близо 36% по-висока от средната за страната. Въпреки това, реалните доходи са със 17 на сто по-малко от това, което е нужно, за да се живее в столицата без лишения", посочва Виолета Добрева от КНСБ.