Студентският празник е сред най-чаканите събития за учащите в родните вузове. Голяма част от студентите започват подготовката за 8-ми декември няколко месеца преди самата дата. Други пък не намират за нужно да харчат голяма сума пари и предпочитат да празнуват в тесен приятелски кръг, без да напускат столицата. Всяка година множество фирми по зимните ни курорти предлагат промоционални пакети, с които да привлекат максимален брой студенти. Въпреки офертите други пък решават да празнуват в дома си. TrafficNews попита учащи от Софийски университет "Свети Климент Охридски" и Университетът за национално и световно стопанство къде ще прекарат 8-ми декември.

Очаква се повече от 200 000 младежи да празнуват по българските курорти. Сред най-предпочитаните дестинации за празника остават Банско и Пампорово. Арбанаси също се нарежда сред първенците в класацията и е предпочитано място за студентите по право от СУ. Тези, които са избрали да прекарат празника извън София, са отделили два дни за целта - 7 и 8 декември. Цените за две нощувки по хотелите варират между 70 и 180 лева. Офертите основно включват транспорт, закуска, празнична вечеря, гривни за безплатен вход в дискотеките. Именно тези преимущества грабват вниманието на учащите, които са готови да отделят дори до 200 лева за празнуване. 

Специална дискотечна шатра ще забавлява родните студенти в Пампорово. Фестивалът се организира за трета поредна година и се радва на голям интерес. Съоръжението е с площ 2000​ кв.м и капацитет 3000 души. Шатрата ще бъде изпълнена със звук и светлина от най-ново поколение. Двудневната програма включва над 15 имена от родната музикална сцена, като е разделена на две вечери - Hip Hop & Commercial и Поп-фолк парти. Подобни са предложенията и в Банско. Част от офертите включват и време за релакс в спа центровете и басейните на хотелите. Сред най-желаните изпълнители са 100 Кила, Гери-Никол, Тита, Боро Първи, Преслава, Галин, Тони Стораро и други.

Според анкетата на TrafficNews съотношението между празнуващите по курортите и тези, които ще останат в столицата, е почти 50/50. Все повече учащи не виждат защо да харчат 200 лева за повода, когато могат да си прекарат добре и на много по-ниска цена. Значителна част от механите и кръчмите в София вече са резервирани. Други от студентите пък ще празнуват в хижи и къщи за гости на Витоша. Тези, които избират Банско или Пампоро, основно са учащи в първи курс. Други пък не искат нито Банско, нито София. Затова ще прекарат празника в Копривщица, Боровец и Велинград.

"Всяка година с моя курс ходим на механа в София, а след това на дискотека. Даваме предварително капаро, за да сме сигурни, че всичко е уредено. Прекарваме си изключително добре и спестяваме доста спрямо колегите, които избират зимните курорти. Не виждам смисъл в трескавата подготовка - специален тоалет и т.н. Да, това е наш празник, но кой е казал, че трябва да прахосваме толкова пари", категорична е студентка в четвърти курс от Факултета по журналистика и масови комуникации от Софийския университет.

Сред нашумелите оферти тази година се нарежда и западната ни съседка Сърбия. Според някои столичани нощувките в Ниш, Пирот и Лесковец са на много по-достъпни цени. Други пък са избрали да празнуват до Охридското езеро.

"Този празник е чудесен повод да се съберем и да пътуваме заедно. Не виждам защо трябва да стоим в София, когато винаги може да излезем някъде на дискотека тук. Студентският празник е веднъж в годината, затова предпочитам да го прекарам както трябва. Аз сама организирах курса и тази година отново сме в Банско", споделя студентка по бизнес администрация в УНСС.