Логопедка от 78-о СУ "Христо Смирненски" в Банкя е прибирала пари от родителите на хлапетата в училището за допълнителна работа с тях. Това е установила проверка на Столичната община след сигнал до образователния инспекторат.

От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система съобщиха вчера, че до тях са постъпили оплаквания, че логопедката в школото в Банкя била принуждавана да работи и на частно с децата в учебно време.

За целта родителите плащали по 30 лв. на час. Сутрин те трябвало да слагат парите в тетрадката на детето, а вечерта по същия начин да вземат касов бон, издаден от зам.-директора Атанас Паскалев. Именно той според сигнала е регистрирал сдружение, чрез което дава частни уроци и използва ресурси на училището. Парите пък се разпределяли между Паскалев и логопедката, като за нея оставала по-голямата част – 20 лв.

Сигналът е изпратен до шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева, която обясни, че той е за сключен договор между училищното настоятелство и сдружение "Национален център за деца и младежи в неравностойно положение".

Кастрева препратила сигнала до кметството, тъй като училището е общинско. В хода на проверката от общината установили, че в училището се извършва допълнителна логопедична дейност срещу заплащане. От началото на 2017 г. имало и сключен договор между училищното настоятелство и сдружението, към което пък впоследствие школският логопед е назначен на същата длъжност.

Това е в нарушение на писма и правила на МОН и СО, според които педагогически специалисти не могат да извършват срещу заплащане обучение или подкрепа на деца в институциите, в които работят, посочиха от общината. Проверката установила още, че Паскалев е управител на сдружението.

Директорката на училището в Банкя Весела Неделчева обяснява пред "Монитор", че логопедката е работила допълнително само с деца, които се нуждаят от допълнителна терапия.

Сумата от 30 лв. пък оставала изцяло за специалистката. Неделчева определи сигналите до училището като клевета и атака срещу цялата образователна система.

В доклада си от проверката от "Московска 33" съветват Кастрева да предприеме действия по търсене на дисциплинарна отговорност на директорката на 78-о СУ.

Снимка: "Монитор"