Поне десет души са блокирани в хижа "Върховръх" и близкия хотел. По първоначална информация, сред тях има и две деца. От Перущица вече са потеглили тежки машини, които днес ще разчистват пътя. Още вчера участъкът до село Чурен бил разчистен от снегорин, който обаче закъсал в дълбоките преспи. Въпреки това шофьорът успял да помогне на друго семейство с две деца, което се озовало в капана на снега. 

"Хората са били предупредени още преди два дни от фирмата, която отговаря за снегопочистването, да не се качват до хижата, защото пътната обстановка се усложнява. Те обаче отговорили, че отиват да си почиват. Вчера никой не се е обадил в общината, за да каже, че има бедстващи хора", увериха от община "Родопи", след като главният експерт по бедствия и аварии Николай Кискинов посетил Перущица, за да координира дейностите по снегопочистване.

От администрацията бяха категорични, че не става дума за бедстващи хора. Туристите имат ток и достъп до храна и вода. Единственият проблем е пътят, който е непроходим, увериха от там. 

Фирмата, която отговаря за почистването на пътищата - "Оазис", ще разчиства пътя през целия ден. Очаква се дейностите по снегопочистване да отнемат поне 4-5 часа. Обстановката бива допълнително усложнена от паднали на пътя дървета. 

Снимка: Архив