„Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед. За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители. Рано е още да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно. Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”. Това каза в ефира на „Събуди се” социалният министър Деница Сачева.

Тя добави, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица. „Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините, каза още Сачева.

„Свиваме всички излишни разходи. На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери министърът.